Американското министерство на правосъдието обяви, че са повдигнати обвинения на

...
Американското министерство на правосъдието обяви, че са повдигнати обвинения на
Коментари Харесай

Севернокорейски банкери обвинени за схема за пране на пари на стойност 2,5 млрд. долара

Американското министерство на правораздаването разгласи, че са повдигнати обвинявания на над 20 севернокорейски банкери, стоящи съгласно него зад интернационална скица за пране на пари. Чрез нея съгласно обвиняванията са трансферирани към 2,5 милиарда $ в нарушаване на глобите на Съединени американски щати, оповестиха американски медии, представени от ДПА.

Общо 28 жители на КНДР са с повдигнати редица обвинявания, свързани с банкова машинация, пране на пари и присъединяване в незаконни дейности. Си Ен Ен отбелязва, че това е първото дело, завеждано против представители на севернокорейската финансова система.

Внесеният във федерален съд във Вашингтон обвинителен акт, който е от 50 страници, разказва в детайли система от подставени компании и "прикрити клонове " на севернокорейска държавна банка в разнообразни страни в чужбина, в това число в Китай и Русия.

Очевидната цел на схемата била да бъдат заобиколени интернационалните рестрикции върху способността на севернокорейския режим да харчи пари по целия свят.

Нова чистка в КНДР?

Обвинения са повдигнати и на петима китайски жители съгласно копие от обвинителния акт, оповестено от "Ню Йорк таймс ".

Схемата датира от 2013 година и се показва, че е построена на фона на изострящите се интернационалните наказания против режима в Пхенян.

Севернокорейската Външнотърговска банка е главната финансова институция на потайната страна съгласно изявленията. През 2013 година тя е оповестена от министерството на финансите на Съединени американски щати за блокирано юридическо лице.

Според обвинителния акт Външнотърговската банка е пращала обвинените също в Тайланд, Либия, Австрия и Кувейт. В него се показва, че те са разполагали с секрети филиали и над 250 подставени компании, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР