Американското издание Washington Times (WT) съобщи, че Русия възнамерява да

...
Американското издание Washington Times (WT) съобщи, че Русия възнамерява да
Коментари Харесай

Русия се прицели в Либия

Американското издание Washington Times (WT) заяви, че Русия има намерение да разшири военното си наличие зад граница от Сирия до Либия. Медията се базира на данни от американските специфични служби. Според изданието това е неточност в резултат на политиката на някогашния американски президент Барак Обама, който поддържаше бунтовниците, свалили от власт Моамар Кадафи.
Главният съдружник на Русия и нейното военно наличие в Либия е Халифа Хафтар - оглавяващ Либийската национална войска (ЛНА), която управлява източната част на страната. Според Washington Times в Москва към този момент са взели решението. Преди няколко месеца ръководителят на контактната група за Либия към Министерство на външните работи на Русия Лев Денгов е декларирал в изявление за египетския вестник Youm 7, че военачалник Хафтар се обърнал към министерството на защитата на съветската федерация да построи съветска военна база в източната част на Либия. Тогава (февруари 2018 година) Денгов съобщи, че към момента не е взето дефинитивно решение по този въпрос, напомня съветското издание expert.ru.
Началникът на Комитета по защита на Съвета на федерацията Виктор Бондарев разяснява слуховете за заинтересоваността на Русия във военни бази в Либия в изявление за РИА Новости. Бондарев съобщи, че Москва няма планове да строи бази в Либия, като добави, че позицията на Русия по въпроса е " рационална и уравновесена ". Не е ясно по какъв начин да се схващат тези думи. Може да се направи извод, че във всеки миг при положение на значими събития в Либия ползите и желанията на Русия може да се трансформират.
Сега изборът е на военачалник Халифа Хафтаром, който не крие задачата си - да сплоти под собствен надзор цяла Либия. Той съставлява Палатата на представителите на Либия (парламент), която има антизападни позиции.
Преди две седмици министър председателят на Либия Абдула ал Тини назова Съединени американски щати, Англия и Италия врагове на либийския народ, тъй като поддържат политическия ислям в страната. Симпатиите на Хафтар към Русия, са и заради обстоятелството, че той е учил в Съюз на съветските социалистически републики, неведнъж е посещавал страната и даже приказва съветски.
Според мнозина западни политолози, в случай че Съединени американски щати не желаят Москва да управлява Либия и да я трансформира във втора Сирия, доста бързо Вашингтон би трябвало да смени тактиката и да стартира да поддържа Хафтар.
Във всички случаи изборът за това по кой път ще поеме Либия ще бъде на Халифа Хафтар.
Засега той очевидно клони към " източен " вид, за което свидетелства информацията за скорошната поява на съветска военна база в страната.
Превод: Евгения Чаушева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР