Американското издание Washington Post избра 16-годишната Милена Радойцева от София

...
Американското издание Washington Post избра 16-годишната Милена Радойцева от София
Коментари Харесай

Washington Post: Това българско момиче ще промени света

Американското издание Washington Post избра 16-годишната Милена Радойцева от София за едно от 12-те деца, които могат да трансформират света.

Идеите на българката се оказаха впечатляващи. Заедно с още 11 нейни връстници от целия свят, Милена е видяна от редакторския екип на медията, който се свързва с нея, с цел да им опише повече за плана, който може да промени метода на другарство сред младежите в онлайн пространството, написа Vesti.bg.

„ Беше преди много години. Всичко се случи в един общ чат сред целия клас “, споделя Милена. „ Ситуацията беше „ играчка-плачка “. Тогава няколко души се обърнаха против това дете от класа, като си споделяха какво ги нервира в него, сякаш на смешка. Изведнъж всички започнаха да си споделят какво ги нервира и шегата се трансформира в тормоз. “

Милена е очевидец на цялата преживелица и остава в нея необичайно чувство. „ Накара ме да се запитам какъв е смисълът от такива конфликтни обстановки в интернет. Замислих се по какъв начин мога да ги спра. “

Няколко години по-късно, когато се включва в акцията за безвреден интернет „ Героят си ти “, Милена свързва загатна от оня чат с концепцията за безвреден интернет и по този начин стига до извода, че всичко зависи от персоналния избор.

Момичето желае да покаже, че както в множеството житейски обстановки, по този начин и в връзките в обществените мрежи, можем да изберем положителен метод на държание.

„ Идеята е, че всеки самичък по себе си е воин. Във видеото, което е част от акцията, момче, което не се държи добре в интернет вижда картини на дребната си сестричка.

Там група деца й се подиграват – със същите думи, които той употребява в онлайн пространството. Но в рисунката, той е супергерой, който я избавя. Това го кара да премисли метода, по който се държи. Именно това е концепцията ми – да покажа, че всеки един от нас е воин. Изборът дали да бъдеш неприятният или положителният воин е твой “, споделя Милена.

Целта й е да изложи мнението си – с причини и обстоятелства. Да покаже опция, която в случай че искаш – можеш да избереш.

Милена става част от центъра за безвреден интернет – Safenet, след което се включва в плановете Мегафон и Рапортьори, част от Националната мрежа за децата. След гласоподаване на локално равнище, връстниците на Милена я избират за българския представител в Детския съвет – Eurochild.

Там тя излага концепциите си, които попадат в полезрението на редакторите от Washington Post.

Един ден, напълно ненадейно, Милена получава позвъняване от Eurochild – „ Казаха ми, търсят те от Washington Post, имаш ли интерес… А на мен ми се разтрепериха коленете. Журналистката изиска изявление с мен, само че не по телефона – искаше да ме види, направихме го по скайп… Беше необикновено преживяване “.

След като публикацията излиза, Милена получава голям брой позвънявания и поздравления.
„ На идващия ден Американското посолство в София беше разгласило материала на страницата си и ме бяха поздравили. Щастлива съм, че идеята и концепцията ми бяха оценени “, споделя разгорещено Милена.

В началото, когато стартира да работи, момичето не среща всеобща поддръжка от връстниците си. „ Един прочут ми сподели – яка концепция, само че нали знаеш – каквото и да направиш, интернет в никакъв случай няма да бъде безвредно място. Казах му: „ Добре, само че аз най-малко мога да опитам да го направя такова. “ След като излезе публикацията, същият човек се обади и ми сподели – накара ме да трансформира мнението ми, както и на други хора. Голямо отлично! Това ме прави щастлива и се усещам добре в това, което върша “, споделя още Милена.

„ Има доста деца, които знаят какво желаят, знаят какво търсят, само че никой не им обръща внимание, тъй като възрастните ни споделят: „ Вие сте деца. Само че това не е тъкмо по този начин. “, споделя Милена и добавя: „ Често ни споделят: „ Това са детски неща, с времето ще ги израснете. Но аз не съм съгласна “. Момичето желае мнението на връстниците й да не бъде подценявано. И тя върви в посока, която да промени тази действителност.

В бъдеще Милена желае да се занимава с публицистика, да се концентрира върху права на децата и да опише историите, които се премълчават.

В момента работи по нов план, свърза с интернет – „ Вкъщи, само че не сами “. И моли, до момента в който трае рецесията, интернет да е пространство, което използваме по положителен метод, тъй че да ни събира. „ И дано не се поддаваме на подправените вести! Ако някое заглавие ви се коства шокиращо – проверете го в нов прозорец. Ако не получите нови резултати, доста е евентуално новината да е подправена “, разяснява Милена Радойцева.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР