Американско семейство, което колекционира килими - Тимоти и Пенелопе Хейс,

...
Американско семейство, което колекционира килими - Тимоти и Пенелопе Хейс,
Коментари Харесай

Семейство от САЩ дари чипровски килими от 18-и век на наш музей

Американско семейство, което колекционира килими - Тимоти и Пенелопе Хейс, подари на историческия музей в Чипровци три чипровски килима, създадени през 18-и век.

Килимите са издирени и закупени от антикварни магазини в чужбина, заяви шефът на музея в Чипровци Анита Комитска пред Българска телеграфна агенция.Дарените килими са най-старите чипровски килими, които някой в България има, посочи тя. С тях музеят в Чипровци към този момент има пет килима от 18-и век. Другите два са закупени от Яков Ван Бейлен, който е нидерландец, само че живее във Велико Търново и колекционира български килими и от музея в Чипровци, като парите за покупката са подаяние от Красимира Петрова от Монтана.

Дарените в този момент килими са създадени на чипровски стан от вълна, обагрена с естествени материали. Цветовете им са охра и пастелни - присъщи за оня интервал. Шарката е вид Бакамски, наричана и Гарибалда. Те са относително добре непокътнати, като се има поради възрастта им - над 320 години, разгласи Комитска.

През последните години сбирката на музея в Чипровци непрекъснато се обогатява, а ползата към чипровския килим пораства. Тласък за това дава признаването на чипровския килим и технологията за направата му за международно нематериално културно завещание от ЮНЕСКО през 2014 година.

В момента няколко килимарки в Чипровци не престават да тъкат килими на присъщия чипровски стан, като поръчките обезпечават компании на хора от Чипровци в София.

У младите девойки в Чипровци обаче липсва задоволително предпочитание да продължат вековния поминък на дамите в града и поради това музеят в Чипровци провежда разнообразни начинания за да притегли вниманието им - курсове по килимарство, ревюта на облекла с чипровски претекстове, празници на килима и така нататък

От музея оферират в учебното заведение в Чипровци още веднъж да се сътвори паралелка по килимарство, в която да се записват деца от цялата страна, както е било в миналото и по този начин традицията за ръчна направа на чипровски килими да не прекъсва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР