Американският закон за отношенията с Тайван и шестте ангажимента на

...
Американският закон за отношенията с Тайван и шестте ангажимента на
Коментари Харесай

Китай призова САЩ да се изказват предпазливо по тайванския въпрос

Американският закон за връзките с Тайван и шестте уговорката на страната са в прорез с трите взаимни официални съобщения сред Китай и Съединени американски щати. Те съставляват груба интервенция във вътрешните работи на Китай. Освен това са нелоялни и неефективни. Китай е изрично срещу тях. Това съобщи говорителката на кабинета за работа с Тайван при Държавния съвет на Китай Джу Фънлиен, представена от Радио Китай.

Тя сподели също, че правилото за обединен Китай е политическа основа на китайско-американските връзки. В трите взаимни официални съобщения сред двете страни ясно се показва, че Съединени американски щати признават централното китайско държавно управление за само и законно държавно управление на Китай, както и китайската позиция, че съществува единствено един Китай и Тайван е неделима част от него.

„ Призоваваме Съединени американски щати да съблюдават правилото за обединен Китай и трите взаимни официални съобщения, да се отнасят внимателно към тайванския въпрос и да не подкопават мира и стабилността в Тайванския пролив “, сподели още говорителката.

В края на октомври Съединените щати оповестиха, че ще защитят Тайван, в случай че Китай го нападна. Това обеща американският президент Джо Байдън. Той съобщи, че Съединените щати биха се притекли на помощ на Тайван, който се оплаква от засилващ се боен и политически напън от страна на Пекин да одобри китайския суверенитет.

Байдън съобщи, че хората не трябва да имат подозрения във връзка с военната мощност на Вашингтон, защото " Китай, Русия и всички останали по света знаят, че ние разполагаме с най-могъщата войска в човешката история ".

" Не желая Студена война с Китай. Искам единствено Китай да разбере, че ние няма да отстъпим и няма да променим възгледите си ", сподели американският президент.

Военното напрежение сред Тайван и Китай доближи връхната си точка за последните 40 години, съобщи този месец тайванският министър на защитата, съгласно който Китай е кадърен да провежда цялостна инвазия на Тайван до 2025 година

Преди месец Китай насочи предизвестие към Словакия и Чехия по отношение на идно посещаване на тайванския външен министър Джоузеф Ву в двете европейски страни. 

Китай се опълчва на визитите на висши тайвански представители в други страни, защото ги преглежда като прикрита поддръжка за претенциите на острова да бъде самостоятелна страни. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР