Американският вестник The Wall Street Journal публикува статията France’s Special

...
Американският вестник The Wall Street Journal публикува статията France’s Special
Коментари Харесай

Руският пример: Френския спецназ проследява и избива сънародници в ИД в Ирак

Американският вестник The Wall Street Journal разгласява публикацията " France’s Special Forces Hunt French Militants Fighting for Islamic State ", отдадена на активността на изпълнявани особени задания от френски командоси в Ирак. Подразделение от френския спецназ от няколко месеца притегля иракски военнослужещи при следенето и унищожаването на френски жители, включили се към ИД. Френските спецслужби показали на иракски контратерористи имената и фотографиите на към 30 свои жители, разпознати като „ изключително значими цели” (high-value targets).

Около 40 френски военнослужещи от специфичните подразделения употребяват модерни средства за събиране на данни (разузнавателни безпилотници и радиопрехващащи устройства) при търсене на терористите от Франция.

Използвайки получените точни координати и друга информация от френската страна, иракската армия е привличана с артилерия и сухопътни сили да унищожава непостоянен брой френски жители в редовете на ИД. Мотивите са те да бъдат възпрепятствани след връщането си във Франция да не могат да правят терористични актове.

Тъй като във Франция няма смъртно наказване, изборното изтребване на френски терористи може да бъде счетено от прависти и правозащитници за предумишлено ликвидиране, по тази причина френският спецназ се лимитира да уточни на иракчаните единствено координати.

Високопоставен чиновник от иракската полиция посочил на The Wall Street Journal лист на 27 хипотетични членове на ИД, търсени във Франция, и фотографии на петима от тях. Те са предадени при започване на настъплението към Мосул предходната година. Тъй като описът понижава с ликвидирането на терористите, той се обновява и попълня.

Един от мъжете в листата е разпознат като „ Бадуш”, за финален път е засичан преди година в иракско облекло в бяла кола Kia в северната част на Мосул, прочут е под псевдонимите Abu Ismael al-Fransi и Abu Souleyman al-Fransi.

Иракски публични лица декларирали, че техните въоръжени сили не вземат участие в систематични извънсъдебни убийства на терористи от ИД.

„ Ако някой остане жив и се намира в пандиза, тъй като се е предал, той ще бъде екзекутиран за присъединението към ИД. Франция няма да се намесва. Това е комфортно решение” – коментирал френски служител.

Според американската организация Soufan Group, изследваща екстремизма, към 1700 френски жители се включили към екстремистите в Ирак и Сирия. Стотици от тях или са починали в боевете или към този момент са се завърнали в страната.

Във Франция се води полемика на тематика отнемане от поданство поради присъединение към терористични групи, с цел да се предотврати връщането им в страната, както това се прави във Англия. Предложението обаче срещнало твърда опозиция в Народното събрание.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР