Американският вестник The New York Times (NYT) съобщава, че гаубиците,

...
Американският вестник The New York Times (NYT) съобщава, че гаубиците,
Коментари Харесай

NYT: Западната артилерия, доставена в Украйна, често се поврежда, ремонтират я в Полша

Американският вестник The New York Times (NYT) оповестява, че гаубиците, доставени на Украйна от западните страни, постоянно излизат от строя заради доста високата активност на тяхното потребление. Според изданието това се е трансформирало в сериозен проблем за страните от НАТО и за решаването му в Полша са основани специфични уреди за ремонт и поддръжка на тази военна техника.

Авторите на обявата пишат, базирайки се на американски и украински източници, че към една трета от 350-те западни гаубици, предоставени на Киев, са непрекъснато в неработещо положение.

Според вестника украинската войска в този момент употребява сред 2000 и 4000 снаряда дневно, а съветската войска постоянно изстрелва още повече артилерийски снаряди. Такива темпове водят до бързо изхабяване на гаубиците (в обявата по-специално се загатват системите М-777, доставени на Украйна от САЩ), те губят акуратност и обхват на пукотевица и би трябвало да се сменят цевите им.

На бойното поле това е невероятно, по тази причина гаубиците се изпращат за ремонт в Полша. Представители на НАТО отхвърлят да разясняват данните за тази стратегия, само че удостоверяват, че западните страни вършат всичко допустимо, с цел да поддържат украинските оръжия в бойна подготвеност.

Износването на гаубиците М-777 може да се изясни частично с особеностите на структурата им, счита New York Times. Те са направени най-вече от исполин: този материал е доста по-лек от стоманата, само че не й отстъпва по мощ. Такава артилерия е доста по-лесна за напредване и подготовка за борба.

Въпреки това, когато Съединени американски щати използваха тези гаубици по време на споровете в Ирак и Афганистан при започване на 2000-те години, броят на изстрелите и интензивността на войната като цяло бяха доста ниски, в сравнение с в Украйна, написа вестникът.

Изданието напомня, че Пентагонът изпрати на Украйна 142 гаубици М-777, което е задоволително за съоръжение на осем батальона. Тази артилерия употребява 155-мм снаряди западен пример, които също се доставят на Киев от западни страни.

 

Източник Нюз.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР