Американският технологичен концерн UberTechnologiesInc. придобива останалия дял от 47% в

Американският технологичен концерн UberTechnologiesInc. придобива останалия дял от 47% в ...

Uber отново дава газ при доставките на продуктите


Американският технологичен концерн UberTechnologiesInc. придобива останалия дял от 47% в онлайн бакалията в Чили Cornershop, които все още не притежава, за около 1,4 млрд. долара в акции. Именно чрез сделка изцяло с акцииUberпридоби през миналия юли иPostmates.Още по темата

Uber първо придоби мажоритарен дял в Cornershop, най-голямата платформа за доставки до дома в Мексико и Чили, през 2019 г. в опит да разшири географския си достъп и да насърчи печалбата си чрез обвързване на доставката на храни с пътувания, предава Bloomberg.

Сделката в акции ще принуди Uber да предаде 29 милиона акции, става ясно от документ до борсата. Книжата на Uber затвориха на ниво от 49,70долара в петък, оценявайки сделката около 1,4 млрд. Долара. Акциите се понижиха с 2,7% в понеделник в Ню Йорк.

Основана през 2015 г., Cornershop има ключови бизнеси в Латинска Америка и Канада, тя работи в Чили, Мексико, Перу, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, САЩ и Канада. Uber осигури регулаторно одобрение за сделката за Чили миналия май, а за Мексико – през декември. Финансовите резултати на Cornershop вече са включени в тези на Uber, така че в брутните резервации на Uber, приходите или коригираната печалба няма да има промяна. Очаква се сделката да бъде затворена през юли.

Коронавирната пандемия принуди Uber даобърне внимание надругисферина бизнеса -на доставките, след като резервациитеза споделени пътуванияспаднаха, когато хората останаха вкъщи. Компанията укрепи бизнеса си с храна спридобиването за2,65 милиарда доларанаPostamateпрезминалата година и чрез добавяне на хранителни стоки и други, включително алкохол,купувайкиDrizlyи неговияалианс сGoPuff.

Ходътна Uber е последният знак, чебазиранатавСан Францискокомпанияима намерение да проникне в бързо развиващия се пазар за доставка на хранителни стоки, който в момента е доминиран от Walmart Inc. и Instacart Inc. Общо продажбите на хранителни стоки на САЩ достигат 7 млрд.долара през май, повече от тройнонад предпандемичнитенива според проучванена консултантските компании Brick Meets Click и Mercatus.

Източник: investor.bg