Американският технологичен гигант Intel обяви първата фаза на плановете си

...
Американският технологичен гигант Intel обяви първата фаза на плановете си
Коментари Харесай

Intel с план за над 80 млрд. евро в Европа за производство на чипове

Американският софтуерен колос Intel разгласи първата фаза на проектите си да влага 80 милиарда евро (87,9 милиарда долара) в Европа през идващите 10 години. Инвестицията се концентрира върху проучването и производството на полупроводникови чипове , които са решаващи съставни елементи в компютрите, смарт телефоните и други електронни устройства, оповестява " Дойче веле ".

Компанията съобщи, че немският град Магдебург е разпознат като място на нов център за създаване на " два първи по рода си полупроводника ". Германия беше разказана като " идеалното място " за нов хъб, като Intel го назова " силициев възел " за произвеждане на чипове.

Компанията съобщи, че планът ще сътвори 7 000 работни места в строителството и 3 000 непрекъснати високотехнологични работни места .

Освен това ще има десетки хиляди работни места при снабдители и сътрудници . Компанията също по този начин ще разшири мощностите си във Франция, Ирландия, Италия, Полша и Испания .

France, Germany, Ireland, Italy, Poland and Spain.

Intel plans to invest more than €33 billion to advance a world class ecosystem in Europe.
— Intel News (@intelnews)
През февруари Европейският съюз показа своя нов Закон за чипове , в който блокът разгласи, че ще похарчи към 42 милиарда евро (48 милиарда долара) в обществени и частни фондове, с цел да стане производител на микрочипове, за да се преодолее зависимостта от азиатските пазари.

Пат Гелсингер, основен изпълнителен шеф на Intel, сподели: " Планираните ни вложения са огромна стъпка както за Intel, по този начин и за Европа. Законът за чиповете на Европейски Съюз ще даде опция на частните компании и държавните управления да работят дружно, с цел да подобрят фрапантно позицията на Европа в бранша на полупроводниците. "

Европейски Съюз се стреми да ускори икономическата си самодостатъчност в сериозния бранш на полупроводниците, който е малтретиран от дефицит на веригата за доставки повече от година.

Микрочиповете, известни още като полупроводници, се създават главно в Азия. Зависимостта от стеснен брой производители на чипове в Азия породи опасения на Запад, защото големият дефицит докара до прекъсване на монтажните линии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства известието , като го назова " първото огромно достижение по Закона за чипове на Европейски Съюз. Това е единствено началото ", сподели фон дер Лайен в туит, добавяйки, че " ние сме отворени за бизнес ".

Intel's €80 billion European investment plan is a first major achievement under the.

This is just the beginning. The will make Europe a leader in the global semiconductor production.

Europe is a powerhouse of innovation. And we are open for business.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)  Фон дер Лайен: Европейски Съюз усилва производството на чипове до 20% от международното до 2030 година
Фон дер Лайен: Европейски Съюз усилва производството на чипове до 20% от международното до 2030 година

Блокът ще се концентрира върху намаляването на зависимостта си от Азия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР