Американският техногигант Meta, собственик на Facebook, Instagram и други уеб-платформи,

...
Американският техногигант Meta, собственик на Facebook, Instagram и други уеб-платформи,
Коментари Харесай

Масова сеч: Meta уволни 11 000 служители

Американският техногигант Meta, притежател на Фейсбук, Instagram и други уеб-платформи, редуцира над 11 000 от своите чиновници, или 13% от целия личен състав. Главният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг заяви новината на блога на компанията.

На процедура всеки отдел от компанията, в която до през вчерашния ден работеха над 70 000 души, е обиден от съкращенията. Най-силно е ударен екипът, който дава отговор за набиране на нови чиновници - защото компанията няма желание да наема нови хора най-малко до първата четвърт на 2023 година

Зукърбърг признава, че това е негова неточност, позволена след сериозните облаги по време на пандемията. През 2020 година в компанията работеха 58 хиляди души, само че всички онлайн услуги и платформи означиха съществени облаги през двете години на обществена изолираност и отдалечена работа и връзка.

" Много хора предвиждаха, че това ще е непрестанно ускоряване, което ще продължи даже след края на пандемията ", изяснява той.

Онлайн търговията обаче бързо се върна на предходните си равнища, а войната в Украйна докара до сериозна икономическа рецесия в целия свят.

Това не трансформира обстоятелството, че Meta ще продължи фокуса си върху плана си за метавселена, който за момента е напълно на загуба.

Зукърбърг изяснява още, че всички съкратени ще получат имейл и 16 седмици, или 4 месеца заплати, както и по една спомагателна месечна заплата за всеки две години, които са работили за компанията.

Компанията дава обещание и да помогне на съкратените да си намерят нова работа, изключително на тези, които са в Съединени американски щати с работна виза.

Въпреки нормалните рецензии към Зукърбърг, анализаторите правят оценка тези ограничения, изключително спрямо метода на Twitter, чийто нов притежател Илон Мъск също уволни хиляди чиновници предходната седмица - съвсем без предизвестие и с непосредствено прекъсване на достъпа до онлайн инструментите и офисите на компанията. По тази причина против Мъск има и колективен правосъден иск.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР