Американският сенатор републиканец Джош Хоули призова Държавния департамент да изпрати

...
Американският сенатор републиканец Джош Хоули призова Държавния департамент да изпрати
Коментари Харесай

Вашингтон трябва да даде приоритет на оръжейните доставки за Тайпе пред тези за Киев: Сенатор до администрацията на Байдън

Американският сенатор републиканец Джош Хоули прикани Държавния департамент да изпрати оръжия в Тайван вместо в Украйна с аргумента, че островът е " по-голям за националните ползи на Съединени американски щати " Хоули и преди е предполагал, че парите, които Вашингтон отпуска за Киев, е по-добре да бъдат изразходвани вкъщи.

В писмо до държавния секретар Антъни Блинкен Хоули твърди, че изчерпването на личните оръжейни ресурси на Съединени американски щати за подсилване на украинската войска подценява " нашите жизненоважни ползи в региона на сигурността в Азия " Републиканецът от Мисури твърди, че този поток от оръжия би трябвало неотложно да бъде ориентиран към Тайпе, защото въоръжаването на Тайван ще бъде " извънредно мъчно ", в случай че Китай стартира хипотетично военно нахлуване против острова.

" Независимо от източника на оръжията, в случай че и Тайван, и Украйна се нуждаят от тях, те би трябвало да отидат първо в Тайван ", написа Хоули и предлага " Германия или други съдружници от НАТО " да се съсредоточат върху снабдяването на Украйна.

Съединени американски щати признават, само че не утвърждават суверенитета на Китай над Тайван. Въпреки че от 70-те години на предишния век Вашингтон се придържа към политиката на " един Китай ", той продава оръжия на Тайван, а президентът Джо Байдън нееднократно е заявявал, че Съединени американски щати ще поддържат острова при положение на спор с Китай.

Администрацията на Байдън се ангажира с военна и икономическа помощ за Украйна в размер на към 68 милиарда $ през тази година, като по-рано този месец изиска от Конгреса да утвърди още 37,7 милиарда $ до януари. Хоули беше един от 11-те републикански сенатори, които през май гласоподаваха срещу пакет от помощи за Киев в размер на 40 милиарда $ с аргумента, че той " подценява целите вкъщи " като сигурността на границите.
 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР