Американският сенатор-републиканец Джон Барасо внесе за разглеждане законопроект със санкции,

...
Американският сенатор-републиканец Джон Барасо внесе за разглеждане законопроект със санкции,
Коментари Харесай

САЩ с официални стъпки за блокирането на Северен поток 2

Американският сенатор-републиканец Джон Барасо внесе за разглеждане законопроект със наказания, ориентирани против газопровода " Северен поток 2 ".

Законопроектът е озаглавен " Сътрудничество в региона на енергийната сигурност със съдружниците в Европа " и като цел номер едно в него е посочено " понижаване на зависимостта на европейските сътрудници на Съединени американски щати от съветски енергийни източници, особено природен газ ". Като съдружници главно се смятат страни-членки на НАТО. Освен това, законопроектът е реакция против " потреблението на енергийни запаси от страна на Русия като геополитическо оръжие ".

Реално глобите касаят присъединяване на физически и/или юридически лица, участващи в енергиен план с съветско присъединяване, както и продажбата на енергийни технологии на Руската федерация „ за построяването на газопроводи за износ”. Санкциите обгръщат технологии, артикули и услуги на стойност над 1 млн. $ и над 5 млн. $, в случай че става въпрос за едногодишен интервал. На наказания ще подлежат и лица, даващи заеми на Русия за планове за градеж на газопроводи за експорт. Санкциите се постановат от президента на Съединени американски щати. Ограниченията са известни - преди всичко заледяване на активи на нарушителите, за които Съединени американски щати разполага с юридически пълномощия.

Всъщност, според предлагането, не по-късно от 180 дни след възможното бъдещо влизане в действие на този закон Съединени американски щати би трябвало " да ускори енергийния си експорт " към страни-членки на НАТО и сътрудници на НАТО, с цел да обезпечи енергийната им сигурност. Помислено е и съответно за Япония – под формата на експорт на природен газ. Съвсем скоро Япония реши да развива нуклеарната си енергетика в дълготраен проект, тъй като Токио смята, че доставките на природен газ в района стават все по-несигурни. Износът на енергиен запас от Съединени американски щати ще става по ускорена процедура, след утвърждение на американското министерство на енергетиката.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР