Американският сенатор Елизабет Уорън, която се бори за кандидатурата на

...
Американският сенатор Елизабет Уорън, която се бори за кандидатурата на
Коментари Харесай

Сенатори в САЩ иска отмяна на дълговете по студентски заеми

Американският сенатор Елизабет Уорън, която се бори за кандидатурата на демократите за президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година, желае да анулира задължения по студентски заеми за милиарди долари и да направи по-евтино колежанското обучение, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Уорън предложи в обява на уеб страницата Medium да бъдат анулирани задължения по студентски заеми на стойност 50 000 $ за всеки с годишен приход на домакинство под 100 000 $, което съгласно нейната акция ще включва 42 милиона американци.

Предвижда се също по този начин да бъдат анулирани някои задължения на хора с приход на домакинство сред 100 000 и 250 000 $. Сенаторът, която от дълго време се застъпва в Конгреса за облекчение на студентските задължения, дефинира като " рецесия " задълженията по студентските заеми.

Според Уорън анулацията на задълженията на милиони хора би помогнала да се понижи неравенството в Съединени американски щати от позиция на благосъстоянието и в расово отношение. Тя също по този начин предложи всички публични колежи с двегодишно и четиригодишно образование да станат безвъзмездни.

Уорън, която се съревновава с още двайсетина демократи за кандидатурата на партията за президентските избори следващата година, се стреми да изпъкне, като предлага редица експанзивни политики.

Очаквайки рецензии от републиканците, че предлагането й би коствало прекомерно скъпо, Уорън сподели, че нейният проект за анулация на задълженията и гратис колежанско обучение може да бъде финансиран посредством " налог за свръхмилионерите ", предусещащ фамилиите с благосъстояние на стойност 50 милиона $ или повече да бъдат обложени с годишен налог от 2 %.

Образованието е значима тематика и за някои от противниците на Уорън в предизборната конкуренция. Сенаторът Камала Харис, която също се бори за кандидатурата на демократите за президентските избори през 2020 година, показа предишния месец проект, предусещащ да бъдат употребявани 315 милиарда $ федерални пари за 10 години за увеличение на учителските заплати с 23% или 13 500 $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР