Американският самолетостроител Boeing има високата цел да завладее още по-голям

...
Американският самолетостроител Boeing има високата цел да завладее още по-голям
Коментари Харесай

Boeing 797: Какво става с новия флагман на компанията

Американският самолетостроител Boeing има високата цел да завладее още по-голям сегмент от авиационния пазар с създаването на нов въздушен лайнер. Компанията ще употребява всички най-модерни технологии, налични през днешния ден и има вяра, че самолетът Boeing 797 NMA ще революционизира въздухоплаветелната промишленост.

Измина доста време от януари 2020 година, когато Boeing отсрочи всичките си проекти за 797 NMA и моделът бе върнат на чертожната дъска от новия основен изпълнителен шеф на компанията. Като се имат поради проблемите на производителя през този интервал, които включват наново узаконяване на 737 MAX, произвеждане на 787 и разработка и узаконяване на 777X (всичко товав разгара на световна здравна криза), въобще не е учудващо, че 797/NMA продължава да заема единствено комфортна позиция в листата с цели на Boeing.

Сега Boeing форсира основаването на своя предстоящ флагмански лайнер като от компанията обявиха, че той е мощно модифициран, с цел да отразява актуалните действителности.

Какво представлява новият план?

Съкращението NMA значи New Midsize Aircraft (нов междинен самолет). Boeing създава концепцията за така наречен " междинен " аероплан - бъдещият 797 ще бъде ситуиран в нишата сред 737 MAX и 787 Dreamliner и ще побира 220-270 пасажери. Самолетът ще може да измине 9260 км с 220 пасажери на борда.

Boeing твърди, че самолетът може да бъде употребен по голям брой направления - 30 000!

Днешните трендове в развиването на гражданската авиация предполагат да се изостави концепцията за хъб, когато полетите на дълги дистанции се обслужват от огромни широкофюзеляжни самолети сред центровете, от които пасажерите се транспортират в допълнение с районни полети. Именно заради тази причина предходната година беше спряно производството на подобен колос като A380, а тази година същата орис ще сполети и Boeing 747-8.
 Снимка 438702
Сега има търсене на теснофюзелажни самолети с огромен обсег на полета

Защото те могат да се употребяват по огромен брой директни направления. Например, за полет от Манчестър до Сейнт Луис, пасажерите могат да вземат пряк полет, а не с едно или две прекачвания, което би било много комфортно. Не е икономично потреблението на широкофюзелажни самолети по такива направления заради ниската плътност на пътническия трафик, само че теснофюзеляжните самолети с потенциал до 220-240 души са тъкмо това, от което се нуждае гражданската авиация.

Преди това този клас самолети не можеше да покрива трансконтинентални дистанции. Но с появяването на самолети като Airbus A321LR и A321XLR с обсег на полета от 7400 км и 8700 км, това стана допустимо.
 Снимка 243776
Представянето на европейските Airbus - A321LR и A321XLR удари тежко Boeing. Първо, сега Boeing не може да предложи на клиентите аероплан с потенциал сред 200-300 пасажери. Моделите 757-и и 767-ми към този момент не се създават, Boeing 737 транспортира по-малък брой и на разстояние, доста по-малко от това на европейския си съперник. Модеът 787 има доста по-голям размер и потенциал за пасажери.

Така се оказа, че е изпаднала цяла ниша в линията на самолетите на Боинг. Второ, флотът от въздушни лайнери 757 и 767 към този момент остарява и би трябвало да бъде сменен. Поради неналичието на оферти от локалния производител американските авиопревозвачи към този момент започнаха да поръчват европейския A321XLR, което е изключително неприятно за Boeing - губи обичайния си пазар. Ситуацията е изцяло неприемлива - компанията не желае да отстъпва евентуалния пазар, оценен на 3000 - 5000 самолета.

Работата по 797 NMA беше забавена заради съществени проблеми с 737 MAX и 787 Dreamliner, тъй като всички старания бяха хвърлени за тяхното разрешаване. Сега Boeing форсира основаването на своя предстоящ пробивен авиолайнер, до момента в който представители на компанията обявиха, че планът е мощно модифициран, с цел да отразява актуалните действителности.

Новият средноразмерен аероплан на Boeing дава обещание да донесе нови благоприятни условия и нови преимущества за въздушните пътувания.

Планирани са два варианта на модела Boeing 797:
Boeing 797-6 - за 228 пасажера и обсег от 9260 км. Boeing 797-7 - за 267 пасажера и обсег от 7700 км.
Видно е, че самолетът на Boeing има прерогативи пред А321XLR, който може да транспорти 206 пасажера на разстояние 8 700 км.

NMA ще може да извършва полети, обслужвани сега от Boeing 757 и 767, и също по този начин би трябвало да се конкурира с A321LR и A321XLR. В допълнение, 797 може да се употребява по направления с висока компактност на къси дистанции, като Мелбърн и Сидни (най-голям брой пасажери годишно) или Чикаго и Ню Йорк. Като цяло това е значителен сегмент от въздушното пътешестване, което се твърди от Boeing 797.

‎A321XLR се основава на дизайн на 80-те години с дребна част от композитните материали, до момента в който 797-ми ще употребява всички технологии, употребявани на моделите Boeing 777 и 787. По този метод американската машина ще има по-високо теглово съвършенство, което има позитивен резултат върху успеваемостта.‎

За цената: Boeing обещава тя да не надвишава 100 милиона $

Докато пазарната стойност на A321XLR съгласно някои източници е към 129 милиона $.

Въпреки това Airbus има ясно преимущество от това, че A321LR към този момент лети, а A321XLR е планувано да влезе в експлоатация през 2023 година Друг значим фактор е, че това са модифицирани версии на самолети, които към този момент са в произвеждане и самолетните компании няма да имат проблеми с преквалификацията на водачи и механически личен състав.

Но в случай че Boeing още веднъж не отсрочи основаването на NMA, компанията ще има положителни шансове за триумф. Това ще бъде аероплан, основан на напълно нов дизайн с най-новите технологии и е единственият метод Boeing да се конкурира с Airbus. Защото най-вероятно това е невероятно въз основата на Boeing 737МАХ, който съществено накърни репутацията на компанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР