Американският речник Мериам Уебстър (‎Merriam-Webster Dictionary) обяви ваксина (vaccine) за

...
Американският речник Мериам Уебстър (‎Merriam-Webster Dictionary) обяви ваксина (vaccine) за
Коментари Харесай

Ваксина е дума на годината и за американския речник ‎Merriam-Webster

Американският речник " Мериам Уебстър " (‎Merriam-Webster Dictionary) разгласи " ваксина " (vaccine) за дума на 2021 година, заяви Асошиейтед прес.
Още по темата
" Това е думата с най-високи индикатори в нашите данни през всеки ден на 2021 година ", споделя редакторът на речника Питър Соколовски пред организацията преди формалното оповестяване на новината.

" Думата демонстрира две разнообразни истории. Едната е научна - за забележителната скорост, с която бяха създадени имунизациите. Но има и диспути в региона на политиката и политическата принадлежност и пристрастия. Тази дума носи две огромни истории ", изяснява той.

Изборът последва определянето на vax за дума на годината от издателите на Оксфордския речник на британския език. Затова пък за първа година пред 2020-та елксикографите от Оксфорд избраха да не изберат дума на годината, защото съгласно тях това бе " година, която не може да се опише с една дума ".

Миналата година британският речник " Колинс " пък се спря на " локдаун ", а " Мериам-Уебстър " дефинира " пандемия " за дума на годината.

Търсенето на думата " ваксина " в онлайн речника се е нараснало с 601 % от 2020 година, когато през декември в ню Йорк е сложена първата ваксина против COVID-19 в Ню Йорк.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР