Американският речник Мериам-Уебстър избра думата pandemic (пандемия, пандемичен) за дума

...
Американският речник Мериам-Уебстър избра думата pandemic (пандемия, пандемичен) за дума
Коментари Харесай

Пандемия стана дума на 2020 година

Американският речник „ Мериам-Уебстър ” избра думата „ pandemic ” ( пандемия , пандемичен) за дума на 2020 година

„ Понякога една дума дефинира цяла ера и е разумно в тази извънредно сложна година една дума да излезе на челно място ”, написа на уеб страницата на речника. Авторите са анализирали информацията за това коя дума е била търсена най-често в онлайн-речника и са открили, че това е точно „ pandemic ”.

Подчертава се, че първият внезапен скок в търсенето на думата е регистриран на 3 февруари, като потребителите са почнали да я търсят по-често още на 20 януари, когато в Съединени американски щати са регистрирани първите случаи на заразяване с COVID-19.

Речникът „ Мериам-Уебстър ” разгласява своята ранглиста за дума на годината от 2003-а насам.

През 2019 година дума на годината стана „ they ” – те.

Думата „ they ” се употребява за хора, които се дефинират като комбинация сред мъж и жена, за такива, които напълно отхвърлят двуполовата двойка, както и за други представители на общността ЛГБТ+.

През 2018 година преди всичко беше класирана думата „ правдивост ”, а през 2017 година – феминизъм.

Любопитен факт е, че първи подгласник за 2019 година стана латинският израз „ quid pro quo ”, в дословен превод „ нещо за нещо ” – в смисъл „ даване на услуга в подмяна на друга такава ”. Той стана доста известен около процедурата за импийчмънт на американския президент, почнала през септември. Тръмп е упрекнат, че е задържал отпущането на финансова помощ за Украйна, с цел да принуди Киев да стартира следствие против политическия му конкурент Джо Байдън и неговия наследник. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР