Американският производител на спортни дрехи Nike бе глобен от Европейските

...
Американският производител на спортни дрехи Nike бе глобен от Европейските
Коментари Харесай

Nike глобен от ЕС с 12.5 млн. евро

Американският производител на спортни облекла Nike бе санкциониран от Европейските антимонополни органи с 12.5 милиона евро за блокиране на трансграничните продажби на футболни артикули на някои от най-известните европейски клубове, заяви Ройтерс.

Европейската комисия съобщи, че незаконните практики на Nike са настъпили сред 2004 и 2017 година и са свързани с лицензирани артикули за "Барселона ", "Манчестър Юнайтед ", "Ювентус ", "Интер Милан ", "Рома " и Френската футболна федерация. Производителят на спортни облекла е забранявал на тези пет европейски футболни клуба и на футболната федерация да продават в други страни негови артикули създадени с рекламна цел.

Делото на Европейския съюз се концентрира върху ролята на Nike като лицензодател за основаването и разпространяването на лицензирани артикули с марките на футболен клуб, а не личните си търговски марки. Санкцията е наложена след двугодишно следствие, провокирано от секторно изследване на електронната търговия в 28 страни членки. Целта на Европейски Съюз е да ускори онлайн търговията и икономическия напредък.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че дейностите на Nike лишават футболните почитатели в други страни от опцията да купуват артикули като чаши, чанти, чаршафи, писалищен материали и играчки на своите клубове.

"Nike попречи на доста от лицензополучателите да продават тези маркови артикули в друга страна, което води до по-малък избор и по-високи цени за потребителите ", сподели Вестагер в изказване.

Практиките на Nike включват клаузи в контракти, забраняващи продажби отвън територията на лицензополучатели и закани за преустановяване на съглашения, в случай че лицензиантите пренебрегват клаузите. Глобата на американският производител на спортни облекла беше понижена с 40% откакто компанията си сътрудничи с правоприлагащия орган на Европейски Съюз.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР