Американският производител на копирна и печатна техника Xerox продава своя

...
Американският производител на копирна и печатна техника Xerox продава своя
Коментари Харесай

Fujifilm придобива Xerox в сделка за $6,1 млрд.

Американският производител на копирна и печатна техника Xerox продава своя надзорен пакет акции на японската корпорация Fujifilm. В резултат на договорката ще бъде основана компания на стойност 18 милиарда $. За Xerox, чието име е жива легенда, като сега то постоянно се употребява като нарицателно за офис техника, това е завършек на една ера на самостоятелност.

Капитализацията на американската организация се прави оценка на 8,3 милиарда $, като задълженията ѝ възлизат на 4 милиарда $. В рамките на поглъщането акционерите ще получат дивиденти в размер на 9,8 $ на акция. Fujifilm ще стане притежател на 50,1% от акциите на Xerox. След обявявянето на новината цената на акциите на американската компания набъбна с 3,3% до 33,75 $ на Ню-Йоркската борса.

 Придобиването на 50,1% от Fujifilm е завършек на цяла ера за Xerox.

Обединеното дружество ще бъде управлявано от Джеф Якобсън, който е актуалният основен изпълнителен шеф на Xerox. При реструктурирането му ще бъдат съкратени 10 хиляди работни места в Азия. Тази стъпка се изяснява с изострените условия на пазара.

Сделката може да се преглежда като продължение на взаимното дружество Fuji Xerox, основано през 1962 година, в което японците имат 75% дял. То продава артикули и доставя услуги в Азиатско-тихоокеанския район.

И двете компании в последно време изпитват усложнения провокирани от спадащи продажби на копирни артикули, в основата на което стои преориентирането на бизнесите към безхартиени процеси.

Междувременно Fuji Xerox е разследвана от власите в Нова Зеландия и Австралия по съмнения за машинация. Малко преди този момент компанията призна за съществуване на неточности при отчитането на активността си в двете страни в интервала от 2011 до 2016 година В резултат Карл Айкан, един от най-едрите вложители в Xerox, настоя за преразглеждане на съдействието с Fujifilm. По-късно към него се причисли и различен вложител – Дарвин Дийсън. Двамата имат сумарно 15 на 100 дял от компанията.

Според Шигетака Комори, основен изпълнителен шеф на Fujifilm, решението за договорката е било взето бързо. Той обаче има вяра, че то е “креативно”.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР