Американският професор от университета "Джон Хопкинс" Едуард Джоузеф предлага премиерите

...
Американският професор от университета "Джон Хопкинс" Едуард Джоузеф предлага премиерите
Коментари Харесай

Нобелова награда за Заев и Ципрас?

Американският професор от университета "Джон Хопкинс " Едуард Джоузеф предлага министър председателите на Македония и Гърция да бъдат номинирани за Нобелова премия за мир поради постигнатия контракт за името на Македония, съобщи организация МИА.

В текст, оповестен в американското списание Foreign Policy, Джоузеф споделя, че договорът "създава модел за справяне със конфликтите за идентичността, които водят до спор освен на Балканите, а световно ", както и че покачва доверието в Европейски Съюз и в "цялостния западен план " на Балканите.
Джоузеф изяснява на читателите по какъв начин Гърция над 10 години блокира пътя на Македония към НАТО и Европейски Съюз, увеличавайки напрежението в страната.

Затова визията на гръцкия министър председател Алексис Ципрас е "изключителна ", счита професорът. "За разлика от съвсем всички свои прародители Ципрас разбра какво е преимуществото да освободи Гърция от непотребен товар в връзките с Европейски Съюз и НАТО, както и със прилежащата си страна. Второ, Ципрас видя комфортен случай в идването на власт на неговия сътрудник модернизатор в Скопие Зоран Заев ", написа Джоузеф.



Според него договорът е удар за Москва и за ръководещите в Европа популисти.

Той акцентира, че с влизането на Македония в НАТО границите на страната се обезпечават. Джоузеф счита, че договорът ще има въздействие и върху аспирациите на Босна към НАТО, както и че ще отслаби съветското въздействие в Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР