Американският президент Доналд Тръмп ще даде днес пресконференция, посветена на

...
Американският президент Доналд Тръмп ще даде днес пресконференция, посветена на
Коментари Харесай

Тръмп повежда офанзива срещу Китай

Американският президент Доналд Тръмп ще даде през днешния ден конференция, отдадена на Китай. Това заяви през вчерашния ден президентът на Съединени американски щати, като съгласно държавния секретар Майк Помпейо президентът яростно ще осъди шпионската активност на китайските студенти, съобщи Франс прес.

" Ще обявим на следващия ден какво ще вършим с Китай ", сподели Тръмп пред публицисти, говорейки от Овалния кабинет. " Не сме удовлетворени от Китай ", сподели той.

Изявлението бе направено в нажежена атмосфера - през последните седмици милиардерът републиканец увеличи тона, хвърляйки върху Китай отговорността за разпространяването на новия ковид по цялата планета, и даде обещание наказателни ограничения.

В сряда шефът на американската дипломация Майк Помпейо съобщи също така, че Хонконг към този момент не разполага с обещаната му автономност по отношение на Пекин и затова не може да продължи да се употребява с комерсиалните привилегии, предоставяни от Съединени американски щати.

Същия ден Конгресът на Съединени американски щати одобри законопроект за наказания против китайски длъжностни лица, упрекнати в всеобщо интерниране на мюсюлманското малцинство уйгури.

Според " Ню Йорк таймс " американското държавно управление се кани да експулсира хиляди китайски студенти, поддържащи връзка с военни учебни заведения в Китай.

" Те не трябва да са тук, в нашите учебни заведения, и да шпионират. Като някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ одобрявам съществено опасността от шпионаж у нас ", реагира Помпейо пред телевизия " Фокс нюз ".

" Президентът Тръмп, уверен съм, ще се разгласи срещу това. Не желая да задминавам това, което ще каже той на следващия ден (днес, бел. АФП), само че американците би трябвало да знаят, че Китайската комунистическа партия е развила голямо въздействие тук в Съединени американски щати ", продължи той.

Запитан за риска от " антиазиатски расизъм ", Помпейо отвърна: " Не развявам червен парцал, това не е нещо расистко. Китайският народ е популярен народ ".

Според американското съдружие за студентски обмени " Институт за интернационално обучение " китайците са най-вече измежду задграничните студенти в Съединени американски щати - близо 370 000 през 2018-2019 година, или една трета от общия брой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР