Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати държат войници

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати държат войници
Коментари Харесай

Тръмп пред Ердоган: САЩ останаха в Сирия "само заради петрола"

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединените щати държат бойци в Сирия " единствено поради петрола " и влезе в несъгласие със съветниците си, които говореха за поддръжка за кюрдските сили.

Тръмп разяснява пред публицисти по време на срещата си с турския сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че Съединени американски щати би трябвало да владеят петрола в района. " Пазим петрола. Държим петрола. Петролът е в сигурност. Оставихме бойци (в Североизточна Сирия - бел. ред.) единствено поради петрола), " сподели той, съобщи " Гардиън ".

Тръмп тормози специалисти и представители на американската администрация с мненията си предишния месец, когато Съединени американски щати ненадейно трансформираха решението за цялостно евакуиране от Североизточна Сирия и оставиха стотици бойци към петролните залежи. След изказванията му, че Съединени американски щати би трябвало да могат да " вземат малко " (а това би било нарушаване на интернационалното право), министърът на защитата Марк Еспър побърза да увери, че задачата е да се затвърди успеха над " Ислямска страна ", като ѝ се отреже достъпът до този запас, а се подсигурява за кюрдските бойци. Анкара в това време насочи нападки към Вашингтон поради отхвърли от евакуиране.

На конференцията, която последва, президентът се разгласи за " огромен почитател " на Ердоган. Той похвали " чудесните " му връзки с кюрдите и не подлага на критика турската интервенция " Извор на мира " в Сирия, почнала с изтеглянето на американски сили. Президентът обърка публицистите и с коментара, че схваща проблемите на Анкара в Североизточна Сирия, " в това число това, че доста хора от Турция са убити " там - изказване, за което няма публични данни.

До милион сирийци

Не толкоз топъл бе тонът на Ердоган. Той назова Тръмп " безценен другар, " само че го укори, че е поканил кюрдския пълководец, прочут като Мазлум Кобане и считан от Турция за терорист, в Белия дом. Ердоган също така увери, че е върнал на Тръмп писмото, в което американският държавен глава го призоваваше да " не бъде простак " поради интервенцията (по-рано турски представители твърдяха, че писмото е било хвърлено в кошчето).

Ердоган позволи, че в период от шест месеца до две години Турция може да върне към 1 милион сирийци, които в този момент се намират на нейна територия, в зона в Северна Сирия, съобщи АП. Нуждата от основаване на " безвредна зона " бе един от двата аргумента за третата турска интервенция в района.

Турция съко по този начин е " надълбоко засегната " от признатата от Камарата на представителите в Съединени американски щати резолюция, признаваща арменския геноцид. Тя " хвърля сянка върху връзките " сред двете страни, даде да се разбере Ердоган, представен от АП и ДПА.

Критици на турския президент - измежду които конгресмени - акцентираха, че Тръмп не е трябвало да му дава сходна платформа, с която той може пред целия свят да оправдае интервенцията си.

Руските ракети

Друга обсъждана тематика съгласно Тръмп е била покупката на съветските комплекси С-400, поради която Вашингтон заплашва Анкара със наказания. " Обсъдихме този въпрос. Договорихме се, че за нея ще се приказва на равнище (външни министри), " цитира ог телевизия Ен Би Си. На конференцията Ердоган сподели, че единствено разговорът може да помогне за справяне със обстановката.

Решението на Турция да купи съветските С-400 е толкоз сериозна опасност за сигурността на НАТО, че Съединени американски щати преустановиха нейното присъединяване в многонационално стратегия за изтребителите Ф-35. Анкара е подложена на критика още в американския Конгрес поради офанзивата си в Северна Сирия, както и поради репресиите против политически опозиционери, публицисти и други, отбелязва " Асошиейтед прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР