Американският президент Доналд Тръмп обеща, че Северна и Южна Каролина

...
Американският президент Доналд Тръмп обеща, че Северна и Южна Каролина
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Американският президент Доналд Тръмп даде обещание, че Северна и Южна Каролина ще получат забележителна федерална помощ, с цел да се възстановят от урагана " Флорънс ", който умъртви най-малко 36 души

© Reuters 220 млн. евро са директните вложения за първите седем месеца на годината, сочат данни на Българска народна банка. Президентът Румен Радев и Българска социалистическа партия поотделно пратиха в Конституционния съд противоречивите промени в Административнопроцесуалния кодекс часове след обявяване на закона във вторник. Атакувани са 14 параграфа от закона с претекст, че те лимитират достъпа на жителите до правораздаване и понижават публичността и прозрачността. Оспорените текстове са същите, върху които президентът наложи несъгласие, което предходната седмица беше отхвърлено от болшинството.

Българското държавно управление ще изготви позиция в отбрана на Унгария и против предлагането за започване на наказателна процедура против нея по член 7 от Договора за Европейския съюз – поради съществуването на действителен риск за тежко нарушаване на полезностите, върху които е построен съюзът. Решението България да застане зад премиера на Унгария Виктор Орбан против Брюксел е взето единомислещо на оперативно съвещание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов. Позицията ще бъде представяна на другите формати на Съвета на Европейски Съюз.

Агенция " Пътна инфраструктура " показва новите способи за закупуване на електронна винетка за леките коли и транспортните средства до 3.5 тона

Правосъдният министър Цацка Цачева и основният прокурор Сотир Цацаров не са измежду претендентите на ГЕРБ за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание. Това разгласи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда. От месеци имената на Цачева и Цацаров са спрягани като любимци за Конституционен съд от парламентарната квота.

Свят

Президентът Владимир Путин съобщи, че свалянето на съветския боен аероплан с 15 души на борда край Сирия е вследствие на серия от трагични условия. Така той се опита да деескалира напрежението измежду основните сили, намесени в комплицираната сирийска война, откакто съветското министерство на защитата упрекна Израел, че косвено е провокирал случая, при който противовъздушната защита на Дамаск по простъпка смъкна съюзническия аероплан.

Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се схванаха за демонтирането на севернокорейски ракетни уреди. КНДР ще затвори и нуклеарния си реактор в Йонбьон, само че при неуточнени реципрочни дейности на Съединени американски щати

Фотограф: Reuters
Президентът Доналд Тръмп сподели, че Съединени американски щати могат да сключат договорка с Китай в даден миг и той е постоянно подготвен за договаряния. Това стана ден откакто Вашингтон наложи нови 10-процентови мита върху вноса на китайски артикули на стойност 200 милиарда $ и заплаши Пекин с още цени, в случай че предприеме ответни ограничения. Китай отговори с мита върху американски импорт за 60 милиарда $.

Ирландия си възвърне изцяло 13.1 милиарда евро несъбрани налози от американския колос Apple, както постанови Европейската комисия, само че ги замрази в ескрол сметка, до момента в който апелира решението на Брюксел. Заедно с 1.2 милиарда евро от лихви сумата доближава 14.3 милиарда евро. Ирландия твърди, че данъчните преференции, които е давала на Apple години наред, са в сходство със законите на страна и на Европейски Съюз. Европейска комисия заключи, че облекченията, целящи привличането на корпорацията в Ирландия, са нарушаване.

Икономика

От 1 юли следващата година размерът на пенсиите ще се вдигне с 5.7% , предвижда общественият министър Бисер Петков. Индексацията се постанова от по-високата инфлация и растежа на заплатите. Ще бъде повишен и таванът на пенсиите до 40% от междинния приход в страната, т.е. до 1040 лева Вдигането на тавана на пенсиите ще засегне към 55 хиляди души, чиито пенсии сега са лимитирани до 910 лева

Разходите за труд на бизнеса в България се усилват с 8.5% през второто тримесечие , което е ускоряване от регистрирания 6.8% растеж през първото тримесечие на годината. Това демонстрират данните на Евростат. Скокът слага страната на седмо място в Европейски Съюз, където водач остава Румъния с годишно нарастване на разноските за труд с 15.7%. Динамиката в издръжката на личния състав се движи в синхрон със междинните хонорари в страната. Ключови фактори за нарастването са дефицитът на фрагменти на пазара на труда и растежът на минималната работна заплата.

Уличните поправки в София ще бъдат разпределени сред 7 фирм и , които ще получат за услугите си минимум 140 млн. лева през идващите четири години. Изпълнителите се наемат за превантивно и настоящо поддържане на настилките и тротоарите. Оферти за присъединяване се одобряват до 10 октомври. Кандидатите ще могат да се състезават единствено за една от седемте зони, на които ще бъде разграничен градът, като прогнозният бюджет е разпределен по 20 млн. лева за всяка от тях.

Бизнес
Милиардерът Язаку Маезава ще е първият галактически екскурзиант на компанията на Илън Мъск SpaceX. Той ще извърши орбитален полет до Луната и назад с ракетата Big Falcon Rocket през 2023 година Японският бизнесмен е създател на онлайн магазина за облекла Zozotow, колекционер и познавач е на творби на изкуството.

Заради изгубено арбитражно НЕК ще би трябвало да заплати още 36 млн. евро. Повод за глобата е прекратяването на плана за създаване на АЕЦ " Белене ". Делото бе заведено през юли 2014 година от архитект-инженера " Уорли Парсънс нюклиър сървисис ", чийто подизпълнител бе " Риск инженеринг " на Богомил Манчев. Основната причина за неподходящата присъда е решението на НЕК от 7 октомври 2013 година, с което архитект-инженерът е известен за прекратяването на контракта му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев.

Концесионери и наематели на 7 плажа ще изгубят договорите си с Министерството на туризма. Процедурата за развалянето на контрактите ще започва на 1 октомври, а аргументите са открити систематични нарушавания, свързани най-често с неналичието на задоволително на брой спасители. Ивиците са главно по Южното Черноморие: концесии в Слънчев бряг, Равда, Обзор и Шкорпиловци, както и три плажа чартърен - в Елените, " Градина " и Бяла. Сред засегнатите е разследваният и търсен от няколко седмици Ветко Арабаджиев, който през обвързвана компания държи плажа пред комплекса си " Елените ". Сделки и планове

Новият план за рандеман на злато край Кърджали ще донесе 129 млн. канадски $ облага
(99 млн. щатски долара). Това излиза наяве от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е сътрудник на " Горубсо - Кърджали " и ще придобие 70% от плана " Розино ". Изчисленията са направени при упования мината да работи шест години, като за целия интервал ще бъдат създадени общо 365 хиляди тр.у. злато доре.

Сладкарници " Неделя " възнамеряват 10 нови обекта в Букурещ през 2019 година , както и един индустриален завод. За последните две години компанията влага към 2 млн. евро в румънската столица, където към този момент има девет сладкарници от веригата. В България " Неделя " има 35 сладкарници, а проектите за 2019 включват разкриване на четири или пет нови обекта, за които се търсят франчайз сътрудници в Дупница, Сандански, Добрич, Сливен, Враца.

Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) търси кой да построи 400-киловолтов електропровод сред Бургас и Варна. Трасето е с дължина над 90 км, а прогнозната стойност на поръчката - 103 млн. лева Търгът за реализатор, разграничен в три лота, ще бъде на база най-ниска цена. Кандидатите в състезанието ще могат да подават предложения до 26 октомври. От искащите се изисква да са имали общи доходи за последните три години сред 32 и 36 млн. лева според от това за кой лот аплайват.

Агенция " Пътна инфраструктура " може да бъде санкционирана с 18.5 млн. лева поради " Джи Пи груп ". Причината е, че държавната конструкция избра компанията за строител на тунела " Железница " по автомагистрала " Струма " от бързане да не се наложи да връща пари на Брюксел, защото обектът се финансира с евросредства. Подписването на контракта обаче може да се окаже незаконосъобразно поради постъпила тъжба против процедурата по желание на строител от гръцката " Актор ". Така евентуално подписването на контракта може да бъде глобено с 10% от цената на плана, който е за 185 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР