Американският президент Джо Байдън вероятно ще трябва да наруши ключово ...

Американският президент Джо Байдън вероятно ще трябва да наруши ключово

Байдън се провали с плана за по-високи данъци

Американският държавен глава Джо Байдън евентуално ще би трябвало да наруши основно заричане от икономическата си стратегия . За първи път Байдън призна, че плануваното нарастване на корпоративния налог в Съединени американски щати към този момент не е актуално. „ Трябва да направя компромис “, сподели той по време на свое изявление за текущата политика в излъчване на CNN.

В предизборната си акция за държавен глава Байдън беше оповестил , благополучно с други неща, че желае да увеличи ставката на корпоративния налог от 21% на 28%. Скорошен модел на демократите в Конгреса на Съединени американски щати предвиждаше 26,5%. По-високите налози би трябвало да се употребяват за пакет от милиарди $ , който включва големи вложения в социанлни стратегии и опазването на климата.

Размерът на пакета се сви от ден на ден и повече през последните няколко седмици, вместо 3,5трлн.долара, в този момент Белият дом пресмята разходитенапод 2трлн. $ . Сегаоще единцентрален изглед на насрещното финансиранее под казус . Според американскимедии плануваният налог върху благосъстоянието същосе подлага на подозрение .Досега се планирашенай-високата данъчна ставка за хората, които печелят повече от 400 000 $ годишно, да се покачи от сегашните 37 на 39,6%. Тази концепция също може да бъде погребана,се говоривъв Вашингтон.

При всички случаиКонгресът на Съединени американски щати щегласува за осъществяването назначителни вложения , акцентира Байдън. „ Но ние не постоянно получаваме всичко, което желаеме “, сподели държавният глава . Обратътна Белия дом по данъчния казус е следващия ударза държавния глава , изправен предспадащо утвърждение за себе си.

Ставката на корпоративния налог от 21% е завещание от Доналд Тръмп, който намали корпоративния налог от първичните му 35% при започване на мандата си. Тогава всички демократи в американския Конгрес гласоподаваха единомислещо срещу реформата. Сега, с демократ в Овалния кабинет и болшинство на демократите и в двете камари на Конгреса, наподобява , че е дошло времето за политическо възмездие . Но полето за маневри на Байдън наподобява по-ограничено от всеки път .

Американският държавен глава даде обещание , че пакетът за трилиони долари няма да натовари в допълнение така и така големия бюджетен недостиг на Съединени американски щати . По-високият корпоративен налог и новата ставка на налога върху приходите за богатите биха вкарали в хазната към 1 трлн. $ в границите на 10 години, недавна пресметна Goldman Sachs. Основният казус е наистина ли насрещното финансиране към момента е осъществимо.

Какви са алтернативите

Според Белия дом се разискват следните алтернативи:
Правителството на Байдън разчита повече от всеки път на най-малък световен налог . През октомври 136 страни , в това число Съединени американски щати , се договориха за минимална данъчна ставка от 15% за всички фирми . Причината е, че доста фирми в действителност заплащат доста по-ниска ставка, тъй като могат да претендират за удръжки и други кредити. По-ниска граница ще постави завършек на това и ще направи доста по-трудно за мултинационалните фирми , като големите технологични колоси , да регистрират облагите си в страни с ниски налози като Ирландия. Минималният налог макар че най-малко към този момент съществува единствено на хартия. С оглед на властовите съотношения безусловно не е ясно наистина ли Конгресът на Съединени американски щати във Вашингтон ще одобри проектите .

- Данък за най-богатите от богатите: Такива проекти се разискват в Конгреса на Съединени американски щати от години. Той оферира облагане на облагите от акции на милиардери и трилионери. Въпреки че това визира по-малко от 1000 американци, може да генерира нови доходи . Според Washington Post Белият дом преразглежда по-строгите разпоредби . В момента супербогатите могат да се възползват от голямо нарастване на стойността на своето благосъстояние , без да заплащат спомагателни налози . Печалбите се облагат с налог единствено при продажбата на авоар . Данък върху финансовите облаги би трансформирал това.
Борба против укриването на налози : данъчният орган IRS би трябвало да бъде по-добре оборудван за хващане на укриващите налози .

Все още няма изчислителен модел за това какъв брой пари биха генерирали новите проекти , тъй като те към момента са прекомерно неразбираеми . Първоначалните реакции на специалистите макар че са предпазливи. Ако пакетът за вложения за трилиони долари в Конгреса се окажат „ изобилно по-малки “, би било допустимо контрафинансиране, споделя Хауърд Глекман от мозъчния концерн Tax Policy Center на Washington Post. „ Можете да направите доста , без да увеличавате корпоративните налози . Но в случай че този съставен елемент бъде незабелязан , надеждното насрещно финансиране ще бъде доста по-трудно “.
Борбата за стратегията и за налозите разкрива разцеплението в демократическата партия, от чиято единодушие зависи и самият Байдън, в случай че желае да постигне нещо. Американският държавен глава от месеци афишира пробив след пробив, който макар че непрекъснато би трябвало да отсрочва още веднъж и още веднъж .

Още през август Сенатът на Съединени американски щати , една от двете камари в Конгреса на Съединени американски щати , прие пакет за вложения в инфраструктурата за 1,2 трлн. $ . Това се случи със силна поддръжка от републиканската съпротива . Но пакетът заседна в Камарата на пълномощниците , втората камара на Конгреса, тъй като левият лагер на демократите ще одобри инфраструктурния пакет единствено в случай че в това време Конгресът приеме доста по-скъпия бюджетен пакет за обществени казуси и климатични политики.

Битките в крилата на партията на на Байдън блокират напредъка, неведнъж гласуванията в Конгреса трябваше да бъдат отлагани. И тъй като демократите държат тъкмо половината от местата в сточленния Сенат, Байдън не може да си разреши нито едно противоречие . Двама видни противници на реформата за трилионите долари са центристите Джо Манчин, сенатор от Западна Вирджиния, и Кирстен Синема, сенатор от Аризона.

По-специално Манчин е срещу радикалното прехвърляне към зелени енергии; неговият роден щат е един от най-големите снабдители на въглища в страната. Той също по този начин предизвестява за вълна от инфлация, в случай че Съединени американски щати инвестират още повече трилиони едновременно .

Синема, въпреки това , се опълчва на данъчните проекти . Ето за какво обратът в проектите за корпоративните налози може да се разглежда като отстъпка за 45-годишната Синема. „ Аз съм държавен глава на Съединените щати, само че имаме 50 демократи в Сената “, сподели Байдън по CNN. „ Всеки от тях е държавен глава . Всеки един. Така че би трябвало да изясним какво стои на пътя на съглашението “.

Синема недавна беше силно критикувана от левия лагер, също и тъй като сенаторът съвсем в никакъв случай не се изказва обществено . „ Със Синема постоянно става дума за игра на отгатване “, обвини я депутатката от Тексас Вероника Ескобар. „ Всички би трябвало да играем в един тим . А това означава бистрота , връзка и съдействие . Не знам какви алени черти чертае Синема. Просто знам, че тя има невероятна мощност “.

Доверието към Байдън е подкопано

При отменения проект за корпоративните налози става дума освен за трезва игра на цифри , само че и за доверието към Байдън. Изглежда, че доста малко е останало от първичната му визия за заслужено общество и резистентен напредък . Той искаше да насърчи най-високите вложения на всички времена в грижи за деца, грижи за стари хора, здравеопазване, налични жилища и запазване на климата.

Разбира се, няколкото трилиона в инфраструктурата, обществените казуси и опазването на климата към момента биха били обилни вложения . Но доста неща бяха изхвърлени от проектите – с надпис с малък шрифт: да вземем за пример средствата за детски надбавки и отпуск по майчинство са намалени, а централният проход за прехвърляне към възобновяема енергия е заличен .

Въпреки мнозинството на демократите Байдън ръководи в извънредно напрегната политическа среда. Корпоративните формации и републиканците се мобилизират против увеличаването на налозите в квалификация за съществените междинни избори през следващата година. През есента на 2022 година балансът на силите в Конгреса ще бъде преразпределен. Лобистката организация Americans for Prosperity, подкрепяна от консервативния милиардер Чарлз Кох, похарчи рекордни суми това лято, с цел да предотврати проектите на демократите на Капитолийския рид . Засега наподобява , че проектът му е съумял .

Източник: investor.bg