Американският президент Джо Байдън “силно подкрепя историческите заявления от Финландия

...
Американският президент Джо Байдън “силно подкрепя историческите заявления от Финландия
Коментари Харесай

Байдън силно подкрепя кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО 

Американският президент Джо Байдън “силно поддържа историческите заявки от Финландия и Швеция за участие в НАТО ”. Това сподели той във връзка на двете скандинавски страни по-рано в сряда.

“Очакваме с неспокойствие да работим с Конгреса на Съединени американски щати и нашите съдружници от НАТО за бързото приемане на Финландия и Швеция в най-силния защитителен съюз в историята ”, добави президентът на Съединени американски щати.

По думите му, допкато заявките на Финландия и Швеция се преглеждат, Съединените щати ще работят с двете страни, “за да останат бдителни против всевъзможни закани за общата ни сигурност и и да се опълчват на експанзията или опасността от експанзия “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който приказва по-рано в Брюксел, също приветства този ход на Хекзинки и Стокхолм.

Кандидатурите би трябвало да бъдат прегледани от 30-те страни членки. Очаква се процесът да отнеме близо две седмици. Възможна спънка пред приемането на двете страни в алианса е позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се опълчи на участието им.

В случай че Турция не наложи несъгласие, Финландия и Швеция могат да се причислят в границите на няколко месеца. Обичайно процесът лишава сред 8 и 12 месеца, само че той беше интензивен поради вероятната опасност от страна на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР