Американският президент Джо Байдън ще се стреми към петгодишно удължаване

Американският президент Джо Байдън ще се стреми към петгодишно удължаване ...

Байдън иска удължаване с пет години на договора Нов старт с Русия


Американският президент Джо Байдън ще се стреми към петгодишно удължаване на договора Нов старт за контрол върху ядрените оръжия с Русия, съобщи запознат с въпроса източник, цитиран от Ройтерс.

Решението, което беше съобщено за първи път от Washington Post, трябва да бъде взето бързо, тъй като договорът, който ограничава САЩ и Русия да разполагат с не повече от по 1550 стратегически ядрени бойни глави, трябва да изтече на 5 февруари.

Още по темата
Източникът, пожелал да остане анонимен, казва, че американските конгресмени са били уведомени за решението на Байдън, което вероятно ще бъде обявено по-късно в четвъртък.

Освен ограничаването на броя на стратегическите ядрени оръжия до най-ниското им ниво от десетилетия Нов старт слага таван и върху базирани на сушата или на подводници ракети и върху бомбардировачите, които ги доставят.

Изтичането на договора ще сложи край на всички ограничения върху разполагането на американски и руски стратегически ядрени бойни глави и системи, които ги пренасят, което може да стимулира нова надпревара във въоръжаването, казват експерти.

В сряда Кремъл съобщи, че остава ангажиран с удължаването на Нов старт и ще приветства обещаните усилия от администрацията на Байдън за постигане на споразумение.

Държавният департамент и Съветът за национална сигурност на Белия дом са отказали коментар.

Източник: investor.bg