Американският президент Джо Байдън ще огласи тази вечер българско време

...
Американският президент Джо Байдън ще огласи тази вечер българско време
Коментари Харесай

Байдън оповестява решението си за изтегляне на американските войски от Афганистан

Американският президент Джо Байдън ще огласи довечера българско време решението си за цялостно евакуиране военните сили на Съединени американски щати от Афганистан.

Според авансово публикуваните фрагменти от речта на Байдън се чака той да каже, че Америка не може да продължава военното си наличие в Афганистан с вярата „ да се основат идеални условия за изтеглянето. “

„ Четвъртият президент съм, по време на чийто мандат има американско военно наличие в Афганистан - двама републиканци и двама демократи. Няма да предам тази отговорност на пети президент, “ се споделя в авансово публикуваните елементи от речта. 

Става ясно, че за решението си Байдън се е съветвал с военни, представители на разузнаването, дипломати и законодатели, отбелязва кореспондентът на БНР в Съединени американски щати.

Изтеглянето на американските военни елементи от Афганистан се чака да стане преди 20 годишнината от терористичните офанзиви на 11 септември:

„ Отидохме в Афганистан поради ужасяваща офанзива, която се случи преди 20 години. Това не може да бъде причина да сме там през 2021-ва “, се споделя в речта на Байдън.



Стъпката е притеснителна за някои, които виждат допустима победа на талибаните. В същото време във Вашингтон има все по-голям консенсус, че в Афганистан не може да бъде реализирано освен това.

По-рано от администрацията посочваха, че се преглеждат разновидности за оставане на военни елементи в страната за битката против Ал Кайда или поради възходящата заплаха от групировката Ислямска страна. Обмисляше се и евакуиране на войските при възстановяване на ситуацията на място или в договарянията за мир. 

Във вторник публично лице, поискало анонимност, разяснява, че слагането на условия за евакуиране, „ какъвто е бил методът през миналите две десетилетия, е рецепта за оставане в Афганистан вечно. “ 

В същото време Държавният секретар Антъни Блинкън уточни, че моментът за връщане на силите вкъщи е настъпил и че Вашингтон ще работи в посока проект за „ координирано “ евакуиране със съдружниците от НАТО. 

Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп реализира съглашение с талибаните за евакуиране на всички американски войски до май тази година при условия, че талибаните обещаят да не поддържат Ал Кайда или други задгранични екстремисти. 

В момента има към 2 500 американски военнослужещи в Афганистан. 

От средите на демократите се разяснява, че в битката, почнала след офанзивите на 11 септември 2001 Съединените щати са постигнали главната си цел преди 10 години с убийството на Осама бин Ладен и е време военните да насочат вниманието си към по-неотложни провокации.

От страна на републиканците има оценки, че изтеглянето е еднакво на занемаряване на афганистанците по време на значими договаряния за мир и предоставяне на картбланш на талибаните да завоюват. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР