Американският милиардер Майкъл Блумбърг направи първите крачки към участието си

...
Американският милиардер Майкъл Блумбърг направи първите крачки към участието си
Коментари Харесай

Майкъл Блумбърг - преуспял и разделящ

Американският милиардер Майкъл Блумбърг направи първите крачки към присъединяване си в президентската конкуренция в Съединени американски щати през 2020-а.

В късните часове на 8 ноември някогашният кмет на Ню Йорк внесе документи за предварителния асортимент на претендентите от Демократическата партия в Алабама - щатът с най-ранния краен период за осъществяване на надпреварата. Навлизането на някогашния републиканец в пренаселеното от претенденти (17 на брой) поле на демократите раздразни последователите на вице президента Джо Байдън и предизвика упреците на другите двама кандидати, които заемат по-предни позиции в анкетите - Елизабет Уорън и Бърни Сандърс - че Блумбърг се пробва да си купи президентското кресло.

С ясното схващане, че се включва прекомерно късно в акцията за президент, Блумбърг и съветниците му ще нападат поста по нетрадиционен метод - с прекомерно рискованата тактика - да пропуснат четирите ранни съревнования в Айова, в Ню Хемпшир, в Невада и в Южна Каролина. И вместо в тях, да се съсредоточат върху участията си в огромните щати, които ще създадат малко по-късно първичния асортимент на претендентите - акция,обаче която в никакъв случай не е имала триумф в модерната политика. Все отново екипът на върналия се към политическите си корени демократ не губи вяра за позитивен процес на конкуренциите в така наречен "супер вторник " през март 2020-а когато 14 щата, сред които Калифорния, Алабама и Колорадо - ще гласоподават в един единствен ден за желания от тях претендент за Белия дом.



"Троицата " Джо Байдън (в ляво), Бърни Сандърс (в средата) и Елизабет Уорън

Господин Блумбърг, който три пъти до момента флиртуваше с концепцията да се кандидатира за президент на Съединени американски щати (през 2008-а, през 2016-а и при започване на 2019-а), най-сетне взе решението си. То е резултат от несъгласията в хода на надпреварата и от паниката на доста видни демократи дали Байдън е задоволително мощен, с цел да завоюва номинацията на съпартийците си демократи като достоверен центрист и до каква степен госпожа Уорън или господин Сандърс ще са равностойни съперници на Доналд Тръмп. От друга страна Блумбърг работи в сходство с дългогодишната си упоритост да стане президент - на 77-годишна възраст той сигурно няма да има друга опция да се кандидатира за един от най-престижните четири поста на планетата: ръководител на Организация на обединените нации, президент на Световната банка, президент на Съединени американски щати и кмет на Ню Йорк.

Кандидатурата на Блумбърг, показана в последната минута, изненада много последователи на милиардера и провокира брожения в лагера на демократите. Байдън, който ще е най-големият губещ от неочакваната поява на фамозния центрист, отговори внимателно на репортерските въпроси на 8 ноември. Той назова Блумбърг "уважаван човек " и внимателно избегна да разяснява въпроса дали досегашният републиканец и демократ от предходната година може да се счита за достоверен член на партията. (Бел. ред. - Всъщност, до 2001-а Блумбърг беше член на Демократическата партия и мина в лагера на републиканците като претендент за кметското кресло на Ню Йорк). Госпожа Уорън и господин Сандърс, които към този момент стартират да гледат с по-голям почит новия кандидат, побързаха да изпратят електронни предизвестия на последователите си, че "класата на милиардерите е и би трябвало да бъде изплашена " и че някои видни нейни членове се пробват да купят президентското кресло. Сегашният собственик на Белия дом - Доналд Тръмп, не наподобява угрижен от нашествието на досегашния си съпартиец. Той означи, че Блумбърг ще би трябвало да похарчи маса пари за акцията си и предвижда, че в нейния ход ще навреди най-много на Байдън. В нормалния си саркастичен жанр към политическите си противници Тръмп уточни, че новият му съперник има "персонални проблеми " и увери, че най-силно от всичко би желал да се състезава с "малкия Майкъл " (бел. ред. - прякор, който Блумбърг получил поради относително дребния си растеж от 5 фута и осем инча - към 173 см.)

Междувременно, от всички страни валят мнения на гласоподаватели за какво някогашният републиканец не би трябвало да се кандидатира за президент. От една страна той навлиза в осмото си десетилетие, въпреки че през 2020-а и другите водещи претенденти на двете съществени политически сили на Съединени американски щати вървят към тази възраст: господин Сандърс е на 78, Байдън - на 76, госпожа Уорън - на 70, а Тръмп - на 73. От друга страна - бизнес магнатът желае да управлява партия, сложила в центъра на акцията си икономическото неравноправие, културните разлики и промяната на поколенията. Да не приказваме, че Блумбърг в никакъв случай не е водил политическа борба отвън Ню Йорк, в никакъв случай не е афиширал прогресивни политически платформи както госпожа Уорън или господин Сандърс и в никакъв случай не е имал авторитетни чернокожи другари като Байдън, с цел да въодушеви електората на демократите.



"Дребният Майкъл " и "едрият Тръмп " на игрище за голф

Кой е Майкъл Блумбърг?

Политически бродяга, избиран три пъти за кмет на Ню Йорк от листата на републиканците и като самостоятелен (за интервала от 2002-а до 2013-а), преди през предходната година да се върне към демократичните си корени и да похарчи повече от 100 млн. щ.долара, с цел да помогне на партията да извоюва през ноември 2018-а надзор върху камарата на представителите.

Той е и един от десетте най-богати американци, съгласно класацията на списание "Форбс " с персонално положение от 52.4 милиарда щ. $. След 15-годишна работа във компанията от Уолстрийт "Салъмън брадърс ", някогашният кмет на Ню Йорк си потегли с пакет от обезщетения в размер на 10 млн. щ. $, които употребява, с цел да основе през 1981-а медийната си империя "Блумбърг " с ясното схващане, че финансовият бранш се нуждае от по-добра информация и от разбори, и че търговците ще заплащат драговолно за тези услуги. Днес той има 88% дял в компанията, само че е подготвен да се откаже от него, в случай че завоюва президентската конкуренция през идната година като го продаде или го вкара в кьорав концерн (бел. ред. - сдружение, в което бенефициентите нямат информация за вложените в него активи и нямат право да се намесват в ръководството им).

По време на трите си сполучливи мандата като кмет на Ню Йорк Блумбърг приложи същия зависим на информацията метод на ръководство на общинските каузи, който му донесе триумф в частния бранш. Той се пребори за усъвършенстване на инфраструктурата, за провеждането на поллитики отзивчиви към околната среда и за промени за запазване на човешкото здраве като възбрана на пушенето и на използването на наситените мазнини.

Не липсват и несъгласия. Блумбърг продължава да поддържа тактиката за краткотрайно задържане, за разпити и претършуване на инцидентни минувачи на улицата за владеене на оръжия и на контрабандни артикули. Между 2003-а и 2013-а са били осъществявани по над 100 хиляди такива инспекции годишно, а единствено през 2011-а - рекордните 685,724 броя. Програмата провокира обвинявания в расизъм, тъй като голямото болшинство арестувани са били афро или латиноамериканци, множеството - на възраст сред 14 и 24 години. Нещо повече, 70% от спрените за инспекции след това са се оказали почтени. Но пък престъпността в Ню Йорк е спаднала фрапантно. Блумбърг е и срещу придвижването #MeToo, срещу засилената банкова регулация и срещу разбиването на мощните банкови групи. Връзките на милиардера с Уолстрийт също не способстват за припознаването му отляво.

Сметката за целия интервал от кметуването на Блумбърг е към 890 хиляди щ. $ персонални средства, по калкулации на "Ню Йорк таймс ", учредени на обществени документи. Около 62 400 $ от тях са отишли за ежеседмичното разчистване в продължение на 12 години на два големи аквариума за тропически риби, инсталирани в кметството, поради любовта на Блумбърг към тях. Той е плащал и за леки закуски и скромни обеди на личния състав. Както и за полети с частния му аероплан за присъединяване в разнообразни събития. Освен всичко, милиардерът се е отказал от полагащата му се заплата в размер на 2.7 млн. $ и е приемал единствено по 1 $ годишно. Нито едно ъгълче от културния живот на Ню Йорк не е останало забравено при дарителските акции на някогашния кмет. Нито предизборните му обещания: 7 млн. $ за поощряване на контрола върху притежанието на оръжия, 5.7 млн. $ за промяна на имиграцията и 6.2 млн. $ за непринуден труд.

Милиардерът е и великодушен участник в благотворителни акции. Последното му доста подаяние е от ноември 2018-а, когато дава 1.8 милиарда $ за стипендии в университета "Джон Хопкинкс ", където се е дипломирал самият той. Остава и буен бранител на околната среда, и деен участник в акциите против потреблението на твърди и течни горива в енергетиката.

Въпреки всичко нюйоркчани остават разграничени в оценките си за кметуването му. Според анкета, извършена през август 2013-а, 30% от участниците в нея са споделили, че благосъстоянието е направило Блумбърг по-добър кмет, 27% са на противоположното мнение, а 35% не намират разлика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР