Американският лидер Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална

...
Американският лидер Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална
Коментари Харесай

Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Американският водач Доналд Тръмп разгласи изключително състояние и изпрати федерална помощ на управляващите във Вашингтон по отношение на напъните за обезпечаване на сигурността в американската столица преди встъпването в служба на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, оповестиха от Белия дом. Това решение ще разреши на федералните управляващи да разпределят средства за подкрепяне на града по интензивен метод и идва слд като на 6 януари последователи на Тръмп щурмуваха Капитолия.

Извънредното състояние ще продължи до 24 януари.

От ФБР към този момент предизвестиха за закани, че се възнамеряват въоръжени митинги във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в служба на определения за президент на Съединени американски щати Джо Байдън на 20 януари, оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес, базирайки се на свои анонимни източници. За възможни закани от евентуални терористи предизвести и Пентагонът. Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър също изиска да бъде засилена сигурността преди церемонията и настоя всички молби за осъществяване на демонстрации по време на този интервал да бъдат отхвърляни.

 Снимка: AP/БТА

Американските управляващи стартират от на следващия ден, с шест дни по-рано от плануваното, усилването на ограниченията за сигурност по отношение на церемонията по встъпването в служба на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън на 20 януари, оповестиха Ройтерс и ТАСС.

Дотогава разположените покрай Белия дом и Конгреса административни здания, магазини и заведения за хранене ще бъдат недостъпни.

 Снимка: AP/БТА

Пентагонът разгласи през вчерашния ден, че е разрешил разполагането на 15 хиляди бойци от Националната армия във Вашингтон за церемонията, с цел да бъде избегнато ново принуждение след щурма на Капитолия предходната седмица.

 Снимка: AP/БТА

Близо 5000 спомагателни бойци може да бъдат изпратени към тях за церемонията. За момента тяхната задача се лимитира до логистична поддръжка на локалната полиция и те ще бъдат оторизирани " единствено в краен случай " да правят арести, в случай че обстановката излезе отвън надзор, съобщи военачалник Даниъл Хокансън, който дава отговор за Националната армия в министерството на защитата.

 Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР