Американският конгресмен Уорън Дейвидсън, член на Републиканската партия и финансовата

...
Американският конгресмен Уорън Дейвидсън, член на Републиканската партия и финансовата
Коментари Харесай

Американски конгресмен бие камбаната за Гешев

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън, член на Републиканската партия и финансовата комисия в Камарата на представителите, е изпратил писмо до финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън. Причината: терзания по отношение на (без)действията на основния прокурор Иван Гешев във връзка с глобените по " Магнитски " през предходната година Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

За писмото на Дейвидсън първо заяви депутатът от " Продължаваме промяната " Иван Христанов, който е и някогашен зам.-министър на земеделието, прочут с това, че стартира битката за връщане на инспекциите на граничния пункт " Капитан Андреево " към страната. Малко по-късно.

Според Дейвидсън е притеснително, че Гешев е оповестил " американските наказания по " Магнитски " за неефективни и без правна мощ в Република България ". Допълнително той акцентира, че единствено няколко месеца след глобите всички следствия по тях са били прекъснати.

" Тези дейности заплашват стабилността и сигурността на нашите европейски съдружници в НАТО и подкопават " Магнитски ", един от най-ефективните принадлежности, с които американското държавно управление разполага в битката против външни публични лица и сенчести бизнеси, които вземат участие в корупционни практики и нарушавания на човешките права. Пълното игнориране на американските наказания от основния прокурор на България е неприемливо и би трябвало да бъде адресирано ", приключва писмото на Дейвидсън.
Реклама Година и половина след " Магнитски " - нищо
Дейвидсън споделя на всеослушание нещо, което е ясно очевидно в България - глобите по " Магнитски " не трансформираха съвсем нищо в страната, а прокуратурата очевидно няма никакво предпочитание да се занимава с каквото и да било, обвързвано с Делян Пеевски.

Година и половина по-късно резултатите са освен нулеви, само че съвсем негативни. Пеевски още веднъж е народен представител, като до момента се е появявал в Народното събрание единствено при първите съвещания и при опита за избиране на държавното управление на ГЕРБ, отпред с Николай Габровски. Нещо повече - опитите за глобите против Пеевски бяха оповестени при служебното държавно управление на Стефан Янев. Сега самият Янев е в Народното събрание и гласоподава " за " държавното управление на Габровски дружно с Пеевски.

Колкото до прокуратурата, тя стартира инспекция на Пеевски след " Магнитски ", само че разгласи обществено края ѝ на 27 юли 2022 година По случайност или не, това е и рожденият ден на Пеевски. Главният прокурор Иван Гешев неколкократно е коментирал, че няма данни за закононарушения.

Още при оповестяването на глобите по " Магнитски " американското държавно управление даде доста явен знак, че няма никакво доверие в българската прокуратура. Тогава стана ясно, че финансовото министерство - американската институция, която постанова и управлява спазването на глобите не е предоставила на българското обвиняване доказателствата, с които разполага, че Делян Пеевски, Васил Божков и техните доближени са забъркани в огромна корупция. Поведението на американската администрация не е мъчно за схващане.
Реклама
През годините българската прокуратура доста пъти е отказвала да види съществени доказателства, свързвани с Делян Пеевски. По време на следствието за банкрута на КТБ да вземем за пример.

В предходни години прокуратурата освен е пренебрегнала обстоятелства, само че и най-малко в един случай.

До момента прокуратурата не е направила и нищо с цел да проверява признанията на Васил Божков, че е давал подкупи на високопоставени представители на ГЕРБ в подмяна на политически чадър върху хазартния му монопол.

Въпросът към писмото в този момент е дали то е единствено индивидуален акт от страна на конгресмен или зад него има и други политици, които се интересуват от обстановката. Дейвидсън не е първият американски член на Конгреса, който бие камбаната за протичащото и неслучващото се в България. В началото на 2021 година сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо във връзка с корупцията в България и нейното отрицателно отражение върху връзките сред двете страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР