Американският долар приключи най-слабия си месец за последното десетилетие, а

...
Американският долар приключи най-слабия си месец за последното десетилетие, а
Коментари Харесай

Пандемията тества доверието в долара

Американският $ завърши най-слабия си месец за последното десетилетие, а еврото реализира най-мощния си растеж за същия интервал. Британският паунд регистрира най-печелившия юли от 1990-а насам и за първи път от началото на годината всичките съществени валути нарастнаха към зелените пари.

Доларовият показател, който следи пазарната оценка на щатската парична единица към едрите й съперници падна с 5% през предишния месец, което наподобява непретенциозно достижение, само че за относително постоянния в последно време междубанков валутен пазар си е напряко трагично.

Низходящото придвижване на международната аварийна валута се форсира след концепцията на Доналд Тръмп да отсрочи провеждането на изборите за президент поради пандемията, която за малко обезцени $ до 1.19 за едно евро. И въпреки че след това той се отхвърли от нея, а зелените пари се върнаха под 1.18 $ за едно евро, ситуацията им въобще не е розово. Падащите лихвени проценти, прекомерно ниската действителна рентабилност на американските държавни облигации и разочарованието от отговора на Белия дом на болестта не престават да работят против щатската валута.

Най-голямото международно стопанство регистрира 32.9% спад на годишна база през второто тримесечие и на процедура е в техническа криза. Заявленията за обезщетение при безработица пък са достигнали 1.434 млн. в интервала 18-25 юли - 19-а поредна седмица с резултат над 1 млн. броя. Увеличените с 867 хиляди - до общо 17.018 млн. американци, които получават компенсации за безработни за по-дълъг интервал, пък са предизвестие за провалите от нов гърмеж на пандемията върху американската стопанска система.

По предписание поевтиняването на зелените пари е знак за оптимизъм за световното стопанство и демонстрира, че другите страни имат удобни вероятности за напредък, а вложителите в щатски активи са склонни да влагат парите си в по-рискови дестинации.

Този път обаче нещата са напълно разнообразни. Спадът на $ се форсира през последната седмица, а цените на държавните облигации останаха рекордно високи - отражение на упованията за невисок напредък и търсене на избавителни финансови убежища. А това допуска, че вложителите са разкрили характерен американски проблем.

Златото доближи до рекордните 1983 щ. $ за тройунция в края на юли и даже английският паунд, който около бъркотията към BREXIT в комбиниране с COVID-19 е най-слаб измежду главните валути, се изкачи до 1.3170 щ. $ на 31 юли - 5.8% месечен растеж - най-мощен от 2009-а насам.

Пандемията и тласъците в заговорничене против $

Основният провинен за слабостта на зелените пари е внезапният растеж на броя на инфектираните от ковид в Съединени американски щати, който предизвика опасения от нов кръг насилствени стопански "ваканции " и карантини. В последното публично заседание на паричния комитет на Федералния запас неговият ръководител Джеръм Пауъл предизвести, че посоката на американското стопанство ще "зависи в най-голяма степен от развиването на вируса ". Което, в композиция с готовността на централните банкери да поддържат националната стопанска система, значи нови тласъци през идните месеци и клонящи към нулата лихви и рентабилност на облигациите.

Налице са и много по-фундаментални паники. Някои анализатори към този момент питат намерено дали щатските институции не са прекомерно слаби, с цел да разчита светът на $. Американските политици пък стават все по-разединени и нефункционални тъкмо когато Европейският съюз демонстрира нови признаци за обединяване и общи цели.

Претенциите на еврото

В най-голяма степен спадът на $ е против еврото, което е поскъпнало с 10% към американската валута от май насам. Тази наклонност укрепна през юли, когато водачите на страните членки на Европейски Съюз се споразумяха за избавителния пакет на блока в отговор на пандемията и за евентуални излъчвания на нови общи дългови бумаги. Освен че контрастира внезапно с политическата парализа оттатък Атлантика, европейското единодушие открива опция за по-решителни взаимни начинания на иституционално ниво и за по-ликвидна и привлекателна валута за дълготрайните вложители, каквито са централните банки.

Брад Сетсер - някогашен почитан чиновник в щатското министерство на финансите, който сега е член на Съвета за интернационалните връзки - счита за "нереалистично " убеждението, че еврото внезапно ще замести $. Академичната общественост пък е обединена към мнението, че моментът за съдбоносен отвод в международен проект от вложения в долари към момента не е настъпил. А мощният прилив на средства в зелените пари от началото на пандемията през март "дори е заздравил интернационалната им роля ", показва Хюн Сонг Шин - началник на звеното за проучвания в Банката за интернационалните разплащания (БМР).

Последните налични публични данни за валутните запаси на централните банки демонстрират, че делът на щатската валута в запасите им се е повишил през първото тримесечие до съвсем 62% от общото им количество от жестоко 11 трлн. щ. $. Това е единствено с 2% под доларовото присъединяване през 2008-а, по данни на МВФ. Делът на еврото, достигнал върховите 28% през 2009-а, пък през първото тримесечие на 2020-а е паднал до 20 %.

БМР регистрира също, че доларът е задълбочил наличието си и в международния валутен продан, като близо 88% от покупко-продажбите на пазара със среднодневен оборот от 6.6 трлн. $ са били с присъединяване на зелените пари. Което лимитира възмоностите на централните банки да се еманципират от $.

В утринната валутна търговия на 3 август зелените пари се търгуваха за 1.1770 щ. $ за едно евро и 1.31 $ за един брит. паунд, а златото за незабавна доставка се котираше за 1973 $ за тройунция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР