Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че продължаването на преговорите

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че продължаването на преговорите
Коментари Харесай

САЩ: Косово да продължи преговорите със Сърбия, ако иска в ЕС!

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че продължаването на договарянията със Сърбия е от значително значение за пътя на Косово към участие в Европейския съюз, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Косовският министър председател Албин Курти разгласява през днешния ден приветствено писмо от Блинкън, изпратено в сряда. В него държавният секретар на Съединени американски щати приканва Косово да се ангажира " продуктивно и без отсрочване " в разговора със Сърбия, който се води с посредничеството на Европейския съюз и с поддръжката на Съединени американски щати.

" Осигуряването на съглашение със Сърбия за всестранна нормализация на връзките, основано на взаимно признание, е от значително значение за способността на Косово да реализира цялостния си капацитет и да се придвижи напред в интеграцията в Европейски Съюз ", написа Блинкън.

Брюксел също посочи, че договарянията сред Косово и Сърбия са от главно значение за участието им в съюза.

Курти, който пое премиерския пост на 22 март след успеха на неговото ляво придвижване Самоопределение на парламентарните избори на 14 февруари, съобщи, че договарянията със Сърбия не са измежду целите на държавното управление.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година От десетилетие двете страни водят договаряния за нормализиране на връзките с посредничеството на Европейски Съюз, само че те бяха прекратени предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР