Американският държавен секретар Антъни Блинкън заедно с външните министри на

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън заедно с външните министри на
Коментари Харесай

Блинкън и Мишел остро осъдиха изстрелването на балистична ракета от Северна Корея

Американският държавен секретар Антъни Блинкън дружно с външните министри на Япония и Южна Корея " остро осъждат " изстрелването на балистична ракета от Северна Корея, прелетяла над Япония, сподели през днешния ден представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от Ройтерс.

Тримата първи дипломати осъдиха също незачитането от Пхенян на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и надълбоко дестабилизиращите последствия за района, произлизащи от дейностите на КНДР, добави представителят.

Блинкън акцентира, че задължението на Съединени американски щати за отбрана на Южна Корея и Япония остава " непреклонен ", и удостовери смисъла на тясното тристранно съдействие за Северна Корея " да бъде държана виновна за неприемливите си дейности ", се добавя в изказването.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел през днешния ден осъди " най-остро " изстрелването на балистична ракета от Пхенян и го определи  като " неоправдана експанзия ", съобщи Франс прес.

Това ракетно тестване, което предизвика Токио да задейства системата си за паника, е " тенденциозен опит " да се сложи под опасност " сигурността в района ", написа той в Туитър. " Европейският съюз се солидаризира с Япония и Южна Корея ", добави Мишел.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол назова ракетното тестване на Пхенян " неразумно " и сподели, че то ще получи съдбоносен отговор от страна на въоръжените сили на Южна Корея, нейните съдружници и интернационалната общественост.

Пред публицисти в Токио японският министър председател Фумио Кишида назова дейностите на Северна Корея " безчовечен " и добави, че японското държавно управление ще продължи да събира и проучва информация за ракетния тест.

КНДР изстрелва балистична ракета над Япония за първи път от 2017 година, което наложи Токио да предизвести жителите на страната да потърсят леговище и краткотрайно да спре придвижването на влаковете в Северна Япония.

Представители на Токио и Сеул споделиха, че ракетата е прелетяла сред 4500 и 4600 км на оптималната височина от близо 1000 км.

Първоначални данни сочат, че ракетата може да е била " Хвасон-12 " със междинен обхват на деяние, която Пхенян показа през 2017 година в рамките на  заканите си да удари американските военни бази на остров Гуам. Същият вид ракета беше изстреляна от Северна Корея през 2017 година и прелетя над Япония, напомня Ройтерс.

Ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел осъди изстрелването на балистична ракета със междинен обхват от Северна Корея над Япония и съобщи, че блокът е " взаимен " с Токио и Сеул.

Strongly condemn North Korea’s deliberate attempt to jeopardize security in the region by firing a ballistic missile over Japan.

An unjustified aggression and blatant violation of international law.

EU stands in solidarity with Japan & South Korea
— Charles Michel (@CharlesMichel)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР