Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна в четвъртък с

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна в четвъртък с
Коментари Харесай

Блинкън призова Лавров да избере дипломацията за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна в четвъртък с съветския външен министър Сергей Лавров, с цел да го предизвести персонално за " сериозните последици ", които чакат Русия, в случай че нападна Украйна, и да го призове да търси дипломатически излаз от рецесията, съобщи Ройтерс.

Блинкън насочи това предизвестие към Лавров на среща в Стокхолм ден откакто разгласи, че Вашингтон е подготвен да работи уверено, в това число посредством въвеждане на строги наказания, при положение на съветска офанзива.

" Дълбоко сме обезпокоени от проектите на Русия за нова експанзия против Украйна ", сподели Блинкън пред публицисти в наличието на съветския си сътрудник Лавров, повтаряйки обвиняванията си от през вчерашния ден, когато за първи път загатна за " доказателства " за подготовка за инвазия, показва Франс прес.

" Най-добрият метод за решение на рецесията е дипломацията и това чакам да обсъдим със Сергей (Лавров) ", сподели Блинкън пред публицисти преди началото на срещата си с Лавров.

Американският държавен секретар съобщи, че както Русия, по този начин и Украйна би трябвало да съблюдават отговорностите си според Минските съглашения от 2015 година, ориентирани към прекъсване на спора сред проруските сепаратисти и силите на Киев в Източна Украйна.

Вашингтон показва подготвеност да улесни този развой, сподели Блинкън, само че добави, че " в случай че Русия реши да избере борбата, за нея ще има съществени последици ".

Лавров сподели пред публицисти, че Москва е подготвена за разговор с Киев. " Както е заявявал президентът (Владимир) Путин, ние не желаем никакви спорове ", сподели съветският първи посланик.

Блинкън: Съединени американски щати и НАТО изцяло поддържат Украйна

Съюзниците от НАТО са " непоколебимо ангажирани " да поддържат суверенитета на Украйна, съобщи по-рано през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Блинкън организира диалог с украинския външен министър Дмитро Кулеба, в който още веднъж изрази паниката на Съединени американски щати от скупчването на съветски войски до украинската граница, довело до закани за нови западни наказания против Москва.

Кулеба написа в Туитър, че Украйна, която се стреми към по-тесни връзки с НАТО, работи със западните страни по " повсеместен пакет за въздържане, в това число строги стопански наказания ", за да бъде спряна възможна съветска експанзия.

" Непоколебимият ангажимент на Съединени американски щати към териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна... това е мироглед, поддържан освен от Съединени американски щати, само че и от всички наши съдружници в НАТО ", сподели Блинкън на Кулеба по време на диалога им. " Това доста, доста ясно се вижда в диалозите, извършени от нас през последните дни ", добави той.

Русия счита да разгласи оферти за контракт за сигурност

Руският външен министър Сергей Лавров пък сподели по-рано в четвъртък, че Русия скоро ще показа оферти за нов контракт за сигурност в Европа, с който Москва се надява да спре по-нататъшно разширение на НАТО на изток, съобщи Ройтерс.

Лавров съобщи, че съгласно него Европа се връща към кошмара на военното опълчване. Той изрази вяра, че съветските оферти за нов контракт за сигурност в Европа ще бъдат деликатно прегледани.

" Архитектурата на стратегическата непоклатимост бързо се разрушава, НАТО отхвърля градивно да изследва нашите оферти за усмиряване на напрежението и отбягване на рискови произшествия ", сподели Лавров на провежданата в Стокхолм среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

" Напротив, военната инфраструктура на алианса от ден на ден се доближава към границите на Русия. Връща се кошмарният сюжет на военната борба ", съобщи той.

По думите му Русия не може да одобри появяването на нови военни закани до своите граници.

Според него западните оръжейни доставки за Украйна я предизвикват да мисли, че може да реши със мощ териториалните си проблеми. Русия се опасява, че в Европа могат да се появят американски ракети със междинен обхват, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР