Американският държавен секретар Антъни Блинкън планира пътуване до Пекин следващата

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън планира пътуване до Пекин следващата
Коментари Харесай

Блинкън планира пътуване до Пекин следващата седмица, пише Политико

Американският държавен секретар Антъни Блинкън възнамерява пътешестване до Пекин идната седмица, написа " Политико ", като се базира на осведомени източници.

По-рано през годината плануваната аудиенция на Блинкън в Китай бе анулирана поради хипотетичен китайски шпионски балон, прелетял над САЩ  и свален от американската войска, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Същевременно комисията по външни връзки в Сената на американския Конгрес утвърди законодателен акт за лишаване на статута на Китай на разрастваща се страна в някои интернационалните организации, съобщи Ройтерс.

Поддръжниците на законопроекта настояват, че този статут може да разреши на Китай специфични привилегии в някои организации или по някои контракти. Одобрението на комисията проправя пътя към утвърждението на мярката от целия Сенат.

Подобна мярка беше призната от Камарата на представителите на Конгреса през март с 415-0 гласа.

Стремежът към твърда позиция във връзка с Китай е едно от дребното неща, успяващи да сплотят конгресмените от двата политически лагера. Членове на Конгреса внесоха десетки законопроекти, целящи да се оправят с
конкуренцията, идваща от Китай.
Сенатската комисия по външни връзки също по този начин утвърди " Закон за отбрана на Тайван и за национална резистентност ", който ще изисква отчети от държавните организации по отношение на опциите на Съединени американски щати да се приготвят за отговор на възможна китайска инвазия в Тайван.

Китай преглежда демократично управлявания Тайван като своя лична територия. Тайван изрично се опълчва на претенциите на Китай  и споделя, че единствено народът на острова може да реши своето бъдеще.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР