Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. ще инвестира 230 милиона ...

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. ще инвестира 230 милиона

Ford влага над 300 млн. долара в преоборудването на своя завод край Ливърпул

Американският авто тръст Ford Motor Co. ще инвестира 230 милиона паунда (316 милиона долара) в производството на съставни елементи за електрически транспортни средства в своя цех наоколо до Ливърпул, откакто английското държавно управление даде обещание финансова поддръжка, оповестява Bloomberg.

Съоръжението в Хейлууд ще бъде модифицирано, с цел да стартира изграждането на съставни елементи за електрически автомобили от 2024 година, като последователно ще бъде заменено производството на трансмисии за коли с мотор с вътрешно горене. Подобен ход ще отбрани работните места във фабриката, изтъкват от Ford.Още по тематиката

По-рано тази година компанията съобщи, че ще продава единствено изцяло електрически коли в Европа до 2030 година

„ Това е доста от значение известие за Хейлууд, защото ще обезпечи бъдещето на оборудването, дружно с въвеждането на нова технология за колите на Ford в Европа “, показва в изявление държавният глава на Ford за Европа Стюарт Роули. В момента заводът разполага с към 500 служащи и заетостта ще остане към тези равнища, добавя той.

През февруари Ford обяви упорит проект за своя европейски бизнес, включващ неговите коли, микробуси и камиони, който надминава по мащаби стратегиите на някои от най-големите му локални съперници. Въпреки че инвестицията в Хейлууд е победа за автомобилната промишленост на Англия, тя бледнее спрямо решаването на Ford да инвестира 1 милиард $ в надграждането на своята фабрика в Кьолн.

След като вложенията в английската автомобилна промишленост се сринаха към договарянията за Brexit, Stellantis NV и Nissan Motor Co. оповестиха проекти за преоборудване на своите уреди във Англия, с цел да стартират да създават повече електрически транспортни средства.

Решението на Ford за Хейлууд съставлява положителна вест за английското държавно управление, което се сблъсква с поредност от рецесии. Икономиката на страната е изправена пред невиждана вълна от дефицит при доставките, защото последиците от Brexit, пандемията от Covid-19 и скокът в стойностите на естествения газ оставят английските магазини с празни лавици, бензиностанциите – без гориво, а енергийните фирми претърпяват финансов колапс.

„ В тази мощно конкурентна, световна конкуренция за обезпечаване на производството на електрически транспортни средства, нашият приоритет е да подсигуряваме, че Англия ще извлече съответните изгоди “, съобщи бизнес секретарят на Обединеното кралство Кваси Квартенг.

Миналия месец Ford и южнокорейската SK Innovation Co. се споразумяха да инвестират 11,4 милиарда $ в строителството на три заводи за акумулатори и едно монтажно оборудване за пикапите от серията F в Съединени американски щати. Това е най-огромната единична инвестиция в историята на американския производител.

Източник: investor.bg