Американският актьор Форест Уитакър получи почетна награда Златна палма на

...
Американският актьор Форест Уитакър получи почетна награда Златна палма на
Коментари Харесай

Форест Уитакър получи почетна Златна палма в Кан

Американският артист Форест Уитакър получи почетна премия " Златна палма " на тазгодишния кинофестивал в Кан, предадоха осведомителните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Отличието за изцяло творчество му бе връчено във вечерта на откриването от президента на форума Пиер Лекюр.

" Почетна Палма за актьора, режисьор, дипломат на ЮНЕСКО, просто жител на света ", съобщи той на тържествената гала.

" Преди 34 години посетих Кан за първи път и това промени живота ми. Откакто взех решение да бъда артист, с тяло и душа се отдадох за свързването на човечеството посредством киното. Винаги е привилегия да се връщам на този прелестен фестивал... ", съобщи Уитакър.

В кариерата си той постоянно минава по аления килим на бул. " Кроазет ". Форест Уитакър бе отличен през 1988 година за най-хубав артист в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията " Птицата " на Клинт Истууд. След това той се завърна на фестивала с филмите " Ярост в Харлем " на Бил Дюк, " Похитители на тела " на Абел Ферара и " Дух куче: Пътят на самурая " на Джим Джармуш.

Много филми, на които Уитакър е продуцент, също са показвани в Кан. Тази година е показана документална продукция " В името на мира ", отдадена на гражданската война в Южен Судан.

Кинофестивалът във френския крайбрежен град продължава до 28 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР