Aмериканските власти въвеждат временна забрана за внос на кучета от

Aмериканските власти въвеждат временна забрана за внос на кучета от ...

САЩ забраняват влизането на кучета от 113 страни заради риск от бяс


Aмериканските власти въвеждат временна забрана за внос на кучета от 113 страни по света, поради заплахата от разпространение на кучешки бяс, се съобщава в прессъобщение от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ.

"Тази временна мярка е необходима за осигуряване на здравето и безопасността на кучетата, влизащи в САЩ и за защита на общественото здраве от повторно навлизане на вируса на кучешкия бяс в САЩ", се казва в изявлението.

CDC отбелязва, че САЩ са унищожили вируса на кучешкия бяс през 2007 г., но вносът дори на едно заразено куче може да доведе до предаване на смъртоносната болест на хората, както и на домашни и диви животни.

През 2020 г. CDC откриха значително увеличение на отказите за внос на кучета от 113 страни по света, които са в списъка с висок риск от заразяване с бяс. Поради намалената редовност на полетите, кучета, които не бяха допуснати до САЩ, трябваше да чакат по-дълго, за да се върнат в страната на отпътуване, което в някои случаи доведе до заболяване и смърт.

Медицинският регулатор изчислява, че 6% от всички кучета, влизащи в САЩ, идват от списъка на страните с висок риск от бяс. Този списък включва Беларус, Украйна, Китай, Саудитска Арабия, Кения, Виетнам, Перу, Либия, Турция, Бразилия и Индия.

Източник: bnt.bg