Американските власти са все по-близо да наредят изтегляне от пазара

...
Американските власти са все по-близо да наредят изтегляне от пазара
Коментари Харесай

САЩ обмислят да изтеглят от пазара всички автомобили на Tesla с автопилот

Американските управляващи са все по-близо да наредят евакуиране от пазара на всички коли на Tesla с прословутия " автопилот " на компанията, оповестяват медиите оттатък океана. Тази седмица американската Национална администрация за пътна сигурност (NHTSA) разгласи, че уголемява обсега на следствието, което ще обхване 830 000 автомобила от четирите модела на марката. Разследващите подозират, че софтуерът на Tesla е особено програмиран да се изключва секунди преди неминуем конфликт, с цел да може компанията да твърди, че той не е работел сега на удара.

От компанията на Илон Мъск постоянно са подчертавали, че автопилотът е единствено асистираща система, само че водачът е този, който носи отговорност за ръководството на колата.

NHTSA обаче трансферира следствието, което до момента беше на равнище " предварителна оценка ", в идващия стадий - " инженерен разбор ". Следващата стъпка е разпореждане на насилствена сервизна акция за всички наранени коли.

Tesla от години е подложена на критика, че показва под името Autopilot система, която на процедура разчита само на камери и елементарен радар, и не е в положение да дава отговор напълно за ръководството на автомобила във всевъзможни обстановки на пътя. В последните години зачестиха случаите с коли на марката, при които притежателите са разчитали на автопилота.
 Доклад: Volkswagen ще изпревари Tesla по продажби на електрически автомобили през 2024-а
Доклад: Volkswagen ще изпревари Tesla по продажби на електрически автомобили през 2024-а

Пазари като Китай и Европа, ще бъдат изключително значими за вземането на водачеството

Илон Мъск настоя, че те не може да са по виновност на Tesla, защото асистентът не е работел по време на удара. Сега обаче следствието на NHTSA е открило, че в най-малко 16 обособени случая автопилотът се е изключвал " по-малко от една секунда преди първия конфликт ", евентуално точно с цел да освободи компанията от отговорност.

До момента регулаторите бяха по-скоро на страната на автомобилната компания, потвърждавайки, че новите технологии оказват помощ да се избавят животи. В мандата на президента Доналд Тръмп, на който Илон Мъск за малко бе консултант, NHTSA даже разгласява проучване в сходен дух, и Tesla постоянно го цитира в рекламните си материали. По-късно обаче проучването бе оттеглено поради нередности при събирането на данните.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР