Американските учени създадоха реактор, превръщащ въглеродния диоксид в молекулярен кислород.

...
Американските учени създадоха реактор, превръщащ въглеродния диоксид в молекулярен кислород.
Коментари Харесай

Специалистите на Калтек изобретиха нов начин за добив на кислород

Американските учени сътвориха реактор, превръщащ въглеродния диоксид в молекулярен О2 . Новата технология може да бъде употребена за битка с измененията на климата на Земята, а на другите планети да обезпечи кадърен за дишане въздух за астронавтите и колонизаторите.

Кислородът е едно от главните трудности за усвояването на космоса. Земята е единственото известно място, където има огромни количества от този газ. Но неговото носене със себе си е скъпо и прекомерно непрактично. На МКС се употребява електролиза и в краен случай сбит въздух. Но в по-големи мащаби този метод е напълно неудобен.

Специалистите от Калтек откриха нов метод за приемане на О2. Идеята наподобява доста лесна: да се вземе въглероден диоксид и от него да се отстрани въглерода. Същността на тяхното изобретение е, че в случай че се насочи поток от въглероден диоксид към инертна повърхнина, като да вземем за пример златно фолио, то част от него се разделя на молекулярен О2 и атомарен въглерод.

Създаденият от тях реактор припомня на ускорител на частици. Молекулите на въглеродния диоксид в началото се йонизират, по-късно се форсират благодарение на електрическо поле, след което се сблъскват със златната повърхнина.

Прототипът на реактора не е доста продуктивен. На всеки 100 молекули СО2 се получават две молекули О2. Но той просто потвърждава функционалността на концепцията.

Подобни реактори могат да получават О2 за астронавтите отправили се към Луната, Марс или още по-далече. А на Земята тези реактори могат да понижат наличието на въглероден диоксид.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР