Aмериканските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell ще си партнират

...
Aмериканските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell ще си партнират
Коментари Харесай

Пилотен проект за производство на зелен водород стартира в „Чирен“

Aмериканските софтуерни колоси Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell ще си партнират с българския строителен холдинг „ Главболгарстрой “ в осъществяването на новаторски пилотен интернационален план за производство и потребление на зелен водород в подземното газово вместилище „ Чирен “.

За задачата „ Главболгарстрой “ подписа във Вашингтон меморандум за съгласие с американските Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell, италианската Pietro Fiorentini и националният газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “. Това бележи началото на осъществяването на проекта за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности на оборудванията на подземното газохранилище.

Документът беше подписан по време на конференцията „ Новата енергийна среда в Югоизточна Европа “, която се състоя при започване на седмицата в американската столица, предава Built.bg.

Пилотният проект започва с изследване на няколко разновидността на потенциала на инсталациите и оборудването, съотношения на разбъркване и други характерности. Зеленият водород, произведен по плана, ще се употребява за софтуерни потребности като гориво на площадката и не се планува да се доставя на трети страни.

Американските и италиански сътрудници на „ Главболгарстрой “ вземат участие с експеризата си в плана като водещи разработчици и снабдители на технологии, както в региона на производството, по този начин и в потреблението на водородно гориво.

Solar Turbines ще обезпечат опция за изгаряне на творби водород в газо – турбокомпресорен елемент (ГТКА). Pietro Fiorentini ще доставя електролизатора, които ще създава водорода. От Honeywell зависи доставката на инсталацията за разбъркване. Компанията ще интегрира и новата система към съществуващата (новоизграждащата се) SCADA.

Българската „ Главболгарстрой “ е един от основателите и движеща мощ на целия развой по осъществяването на плана, включващ също по този начин и планиране и създаване на фотоволтаична централа. 

Събитието беше проведено от Делфийския стопански конгрес (Атина), Бизнес съвета за интернационално съгласие (Ню Йорк) и Глобалната федерация на препоръките по конкурентоспособност (Вашингтон). Началото на полемиката в границите на форума „ Новата енергийна среда в Югоизточна Европа “ беше обещано от асистент държавния секретар по енергийните въпроси на Съединени американски щати Джефри Паят.На фотографията: Видеообръщение на Джефри Паят, асистент – държавен секретар по енергийните въпроси на Съединени американски щати

Свидетели сме на драстично разбъркване на световните енергийни пазари ”, сподели помощник-държавният секретар на Съединени американски щати и акцентира, че „ следва още работа, за да подсигуряваме, че всички страни в Югоизточна Европа имат достъп до неруските енергийни други възможности и път към устойчиви, възобновяеми и чисти енергийни източници, които обезпечават основата за дълготрайна енергийна сигурност и разцвет “.  

Той акцентира, че в атмосфетара на „ топло доверие “, продължава развитието на енергийните проучвания в региона и насърчаването на сътрудничеството за трайни енергийни сигурност и прогрес. 

Това значи, че енергийният пейзаж на източното Средиземноморие през днешния ден наподобява по-обещаващ от всеки път “, категоричен беше Паят.

Според него невижданите провокации са се трансформирали в генератор на нововъведения в трансатлантическата общественост и от двете страни на Атлантическия океан.На фотографията: Йоанис Маниатис – министър на околната среда, енергетиката и изменението на климата в Гърция (2013- 15), Делян Добрев – ръководител на Комисията по енергетика към Народното събрание на Република България, Хауърд Гутман – някогашен дипломат на Съединени американски щати в Белгия и ръководещ шеф на Gutman Group, Джошуа Волц – заместник-помощник секретар за Европа/Евразия/Африка/Близък изток, в Службата по интернационалните въпроси към Министерство на енергетиката на Съединени американски щати и Калин Пешов – ръководител на Управителния съвет на “Главболгарстрой ”

Енергийният преход се форсира и пренасочва веригите за доставки в цяла Европа, докато държавните управления и фирмите работят за понижаване на взаимозависимост от един снабдител “, каза в умозаключение американският представител, който координира енергийната политика на Съединени американски щати в администрацията на президента Байдън.

Той отчете „ съдействие на европейските енергийни пазари тази година “.

Всяка година гигаватите вятърна и слънчева продукция намаляваха почасовите разноски на едро за електрическа енергия, от време на време със обилни маржове. Увеличените вложения в чиста сила освен ще насърчат нашата обща енергийна сигурност посредством намаление на цените и поддържане на постоянни енергийни доставки, само че и ще бъдат трансформиращи за реализиране на прогрес и споделени цели за декарбонизация “.

Помощник държавният секретар по енергийните запаси на Съединени американски щати означи пред участниците във форума, че всяка нова междусистемна връзка, дава на страните повече благоприятни условия за избор.

След като в границите на седем месеца „ Главболгарстрой “ завърши построяването на междусистемната газова връзка България – Сърбия, Калин Пешов, ръководител на Управителния съвет на компанията, продължи тезата на Джефри Паят, като изясни за какво стратегическите обекти се нуждаят от бързината и експертизата на частния бизнес, който би трябвало да бъде сътрудник на страната по пътя на осъществяване на енергийната интеграция.

От „ Главболгарстрой “ са уверени, че бизнесът е „ горивото “, с което държавната администрация може да отговори на провокациите на времето, в което живеем.

Няма значение дали приказваме за ВЕИ, за газ или за нуклеарни мощности, частният бизнес може да бъде мотор, както във връзка с административните процедури, така и с насъбрания през годините инженерен потенциал и опит. Работейки със личен капитал частният бранш е задоволително бърз и еластичен, отчитайки смисъла на времето за осъществяване на даден план. Меморандумът, който подписваме днес е един превъзходен образец за обществено частно партньорство ”, уверен е Калин Пешов.

В това е уверен и Джошуа Волц – заместник-помощник секретар за Европа/Евразия/Африка/Близък изток, в Службата по интернационалните въпроси към Министерство на енергетиката на Съединени американски щати. Той определи Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие като изключителни региони, които през последното десетилетие минават през промяна.

Джошуа Волц обърна внимание и на климатичните промени, които също постановат бързи решения.

Продължение на конференцията „ Новата енергийна среда в Югоизточна Европа “ беше формалното разкриване на офиса на Главболгарстрой в центъра на Вашингтон. На него участваха и голям брой посетители, включително представители на Държавната администрация на Съединени американски щати, дипломати и бизнесмени от двете страни.На фотографията: Калин Пешов, ръководител на Управителния съвет на „ Главболгарстрой холдинг ”

Присъствието на толкоз високи представители от страна на бизнеса и държавната администрация е извънредно висока оценка за работата на компанията “, разяснява Пашов.

Дебора Уинс-Смит, президент и създател на „ Световната федерация на препоръките за конкурентоспособност “ в Съединени американски щати поздрави българската компания, за това, че е избрала точно Вашингтон за американското си посланичество.На фотографията: Дебора Уинс-Смит, президент и създател на „ Световната федерация на препоръките за конкурентоспособност “ в Съединени американски щати

Гордеем се, че “Главболгарстрой ” са измежду дейните членове на „ Световната федерация на препоръките за конкурентоспособност “ и през идната година дружно ще организираме в София първия от поредност диалози за конкурентноспособност, фокусирани върху нововъведенията на локално равнище “.

Основна цел на представителството на “Главболгарстрой ” във Вашингтон е най-голямата българска строителна компания да се трансформира в мост сред Съединените щати и България във връзка с енергийната диверсификация на Балканите и идните новаторски и стратегически обекти.На фотографията: Пламена Ненкова, зам.-изпълнителен шеф “Международни връзки и безнес развиване ” в “Главболгарстрой Холдинг ”Дебора Уинс-Смит, президент и създател на „ Световната федерация на препоръките за конкурентоспособност “ в Съединени американски щати, Калин Пешов, ръководител на Управителния съвет на „ Главболгарстрой холдинг ”,  Анн Блънцер, член на Междунарондия съвещателен съвет на ГБС,реподавател по енергетика и професор по ръководство и водачество в Тексаския християнски университет, Симеон Цомокос, член на Международния консулативен ръб на ГБС, основател и президент на “Делфи стопански конгрес ”
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg