Американските специални служби ще получат срок от един месец, за

...
Американските специални служби ще получат срок от един месец, за
Коментари Харесай

Спецслужбите на САЩ имат месец да посочат убийците на Джамал Кашоги

Американските специфични служби ще получат период от един месец, с цел да разгласят публично дали саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е виновен за убийството на саудитския отстъпник и публицист Джамал Кашоги, оповестява " Гардиън ".

Законът за военните разноски беше признат с огромно болшинство в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) в сряда и се чака да бъде утвърден от Сената (горната камара на Конгреса на САЩ) идната седмица, преди да бъде подписан от президента Доналд Тръмп и да влезе в действие.

В договарянията преди приемането на закона, раздели, предвиждащи убийците на Кашоги да бъдат обект на наказателни ограничения, бяха отстранени от законопроекта по гледище на Белия дом, както и клаузите, които биха понижили поддръжката на Съединени американски щати за войната на Саудитска Арабия в Йемен.

Според " Ню Йорк таймс " зетят на Тръмп Джаред Къшнър е имал водеща роля в договарянията от името на Белия дом и е упорствал наказателните клаузи за Саудитска Арабия да бъдат отстранени.

Но окончателната версия на законопроекта резервира език, който изисква от шефа на националното разузнаване да показа публично решение в границите на 30 дни кой е отговорен за убийството и разчленяването на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври предходната година.

През април Съединени американски щати постановиха възбрана за влизане на своя територия на 16 саудитци за ролята им в заговора за ликвидиране, в това число на един от най-близките помощници на престолонаследника - Сауд ал Кахтани. Тази седмица Държавният департамент добави някогашния общоприет консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед ал Отаиби.

По време на чуване при закрити врата през декември 2018 година шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл сподели пред сенаторите, че Централно разузнавателно управление на САЩ е уверено, че убийството е било поръчано от престолонаследника. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР