Американските санкции по Закона Магнитски“ са сигнал за бездействие, неефективност

...
Американските санкции по Закона Магнитски“ са сигнал за бездействие, неефективност
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Определени лица и фирми са били покровителствани,

Американските наказания по Закона „ Магнитски “ са сигнал за безучастие, неефективност и съпричастност на други органи в България. Това съобщи по bTV правосъдният длъжностен министър Янаки Стоилов и добави, че казусът за олигархизацията на политиката е международен.

„ Определени лица и компании са били покровителствани, по този метод те са били облагодетелствани, а това, както нормално води до ощетяване на други участници в стопанската активност. Това няма по какъв начин да е ставало без присъединяване на лица, които заемат високи позиции в страната “, изясни правосъдният министър.

Стоилов разяснява, че освен би трябвало да бъде заменен моделът на ръководство, само че би трябвало да се промени и системата. На въпрос дали е значимо да се разбере името на политическия водач, подкупван от Васил Божков, съгласно американския отчет, правосъдният министър уточни, че съгласно него не би трябвало да се приказва в само число, тъй като подкупваните по високите етажи на властта са повече.

„ Как си представяте страната да губи стотици милиони? Чрез дейности и бездействия, които са били толерирани от висши длъжностни лица. Финалът на правораздаването е в съда, а не в постройката на Министерството на правораздаването “, добави той.

Той сподели, че се е срещнал с основния прокурор Иван Гешев на съвещание на Висшия правосъден съвет, призна, че са влизали в разногласия по редица въпроси. Според него това обаче е част от работата.

„ Спорихме във връзка с темповете за разбор на резултатите от 10-годишната активност на профилираното правораздаване в България “, сподели Стоилов.

Правосъдният министър съобщи, че се усеща напрежение сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Според него е рисковано силови структури в страната да влизат в директен конфликт.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР