Американските потребители може би ще усетят пряко последиците от търговския

...
Американските потребители може би ще усетят пряко последиците от търговския
Коментари Харесай

Следващата дилема на Тръмп за 100 милиарда долара

Американските консуматори може би ще усетят директно последствията от комерсиалния спор, който президентът Доналд Тръмп стартира с Китай и други страни тази година. Това може да се случи поради новия лист с китайски вносни артикули, за които могат да бъдат оповестени мита през идните дни.

След като наложи вносни мита за слънчевите панели и пералните през януари, Тръмп се насочи към облагане на стоманата и алуминия през март, както и на други артикули на стойност към 50 милиарда $.

След като Китай отговори със личен лист на американски артикули, за които ще събира мита, Тръмп подвигна залозите на 4 април, нареждайки на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати да обмисли по какъв начин могат да бъдат наложени спомагателни сборове за 100 милиарда $.

Анализ на Ройтерс на китайския импорт обаче демонстрира, че с цел да реализира бързо поставената цел за облагане на артикули за 100 милиарда $, на Тръмп може да му се наложи да вземе на прицел мобилните телефони, компютрите, играчките, облеклото, обувките, мебелите и други потребителски артикули, а това ще вдигне цените в американските магазини за търговия на дребно.

" Ако мислите по какъв начин да обложите импорт за 100 милиарда $ от Китай, няма по какъв начин да не засегнете потребителските артикули ", отбелязва Хун Цюах, вицепрезидент за интернационалната търговия на Асоциацията на водачите в търговията на дребно, която съставлява американските компании от бранша.

Доколко новите мита ще ударят по джоба потребителите, зависи от променливи величини, поради които е мъчно да се пресметна въздействието на цените върху обособени артикули. Компаниите могат да поемат част от разноските, а някои компании - да трансферират китайското си произвеждане в други страни, намалявайки по този метод окончателната сметка за американските купувачи.

След като пералните, внасяни от LG Electronics, бяха ударени от мита от 20% през януари, компанията усили цените си в Съединени американски щати с към 50 $ на пералня или с 4 до 8 %.

LG избра да поеме част от разноските, породени от митата. Те бяха наложени през интервал, когато строителството на новия й цех в Съединени американски щати към този момент бе в много напреднала фаза. Той ще стартира да създава перални в края на 2018 година, като по този метод митата на Вашингтон ще бъдат заобиколени.

Компании със комплицирани вериги за доставки, най-много във високотехнологичния бранш, също могат да трансформират метода, по който разпределят вътрешните разноски измежду разнообразни подразделения, с цел да понижат плащаните мита.

Първият кръг мита върху вноса на Тръмп съзнателно не засегна множеството потребителска електроника. От китайския импорт в Съединени американски щати на стойност 506 милиарда $ предходната година обаче ще бъде мъчно да се откри друго перо за 100 милиарда $, което да бъде обложено, без да се обиден американските купувачи.

Офисът на непрекъснатия търговски представител може бързо да уточни артикули за 100 милиарда $, само че за сметка на три необятни категории потребителска електроника - мобилни телефони (44 милиарда долара), компютърно съоръжение (37 милиарда долара) и устройства за запис и възпроизвеждане на глас, изображения и данни (22 милиарда долара).

Американските вериги за доставка също ще бъдат наранени, защото голям брой артикули от сегмента на потребителската електроника зависят от износа на американски чипове, програмен продукт и други съставни елементи за Китай, където те се сглобяват преди да бъдат импортирани още веднъж в Съединени американски щати.

Американските съдружници Южна Корея, Япония и Тайван също доставят елементи за мобилни телефони на компании като Apple Inc., в това число екрани, камери и скенери за пръстови отпечатъци, и ще усетят последствията.

" В последна сметка самичък се прострелвате в крайници, прострелвате съдружниците си и може би ще нараните пръста на Китай ", показва Чад Баун, старши помощник в института за интернационална стопанска система " Питърсън ".

Поръчките към този момент са направени

Тръмп може да получи една четвърт от търсените артикули за 100 милиарда $, като таксува играчки, игри и спортни артикули - категории с дребна част американско наличие, чийто импорт от Китай през 2017 година бе на обща стойност 25,5 милиарда $.

Китай обаче държи 81,5 % от целия американски импорт в тази група. Това значи, че ще има малко различни източници за импорт, посредством които би могъл да бъде омекотен ударът от митата върху потребителите.

Добавянето на облекло, обувки и мебели към листата, ще набере останалата част от задачата за 100 милиарда $, само че повишаването на тези категории артикули ще бъде ясно усетено от потребителите.

Според данни на бюрото за броене на популацията към момента има към 7600 потребителски и промишлени артикули, където има опция за облагане с мита за общо 101 милиарда $, при които от Китай идват 40 % или по-малко от американския импорт и вероятно могат да бъдат открити другаде.

Повечето от тях включват артикули, създавани в дребен мащаб, и необятна гама артикули, продавани в американски вериги магазини като Wal-Mart - облекло, храна за домашни любимци и осветителни тела.

Възможността за намиране на такива артикули от други страни може да способства растежът на цените да бъде стеснен, само че ще има и проблеми за търговците на дребно с от дълго време открити вериги за доставки.

" Набавянето от други страни не е елементарно решение. Това не може да се случи за една нощ ", показва Цюах. Коледните поръчки на търговците на дребно за 2018 година към този момент са направени, добавя той. За доставките на коледни лампички от Китай, които са на стойност 402 милиона $, да вземем за пример, другите възможности са лимитирани.

Икономисти, интервюирани по-рано от Ройтерс, предизвестиха, че въпреки налагането на мита да може и да облагодетелства американските производители на стомана и алуминий, то в следствие цените евентуално ще се покачат за мнозина други американски производители и консуматори.

Американските експортьори също ще усетят последствията от комерсиалната война, откакто Китай отговори през март, обявявайки мита за 128 артикули като плодове и вино, изнасяни от Съединени американски щати за Китай, които ще бъдат обложени с 15 %. Други американски износни артикули за 50 милиарда $ като коли, самолети, свинско и соя са застрашени от мита от 25 %.

В предизборната си акция от 2016 година Тръмп твърдеше, че митата са нужни, с цел да бъде осъден Китай за злоупотребата с американски технологии и с цел да се върнат работни места и производства назад в Съединени американски щати. Проучвания за митата върху стоманата, въведени от администрацията на Буш през 2002 година, обаче демонстрират, че закритите поради тях работни места са повече от основаните.

Дейвид Лодър, Хауърд Шнайдър, Ройтерс

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР