Американските пазари започват борсовата сесия в сряда с понижения, успявайки

Американските пазари започват борсовата сесия в сряда с понижения, успявайки ...

Dow успя да изтрие вчерашните си ръстове в началото на новата сесия*.


Американските пазари започват борсовата сесия в сряда с понижения, успявайки да отпишат вчерашните ръстове, след като американският пазар на облигации изпрати притеснителни сигнали за състоянието на икономиката в страната, посочва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се разделя с 445 пункта (1,69%), спадайки отново под прага от 26 000 пункта. Близо 2% отписва технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, достигайки ниво от 7860,19 пункта.

От своя страна широкият измерител S&P 500 спада с 1,71% до 2876,32 пункта.Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа в сряда спадна под тази по 2-годишните - необичаен феномен, който се приема като индикатор за икономическа рецесия. Това накара инвеститорите, притеснени за състоянието на икономиката, да се насочат към дългосрочни сигурни активи, което тласна доходността по 30-годишните облигации до ново рекордно дъно. Към 17:20 ч. българско време доходността по американските държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,596% и 2,05% за 10-годишните и 30-годишните облигации.

Най-тежко пострадалият сектор от разпродажбите в сряда засега е банковият. Акциите на Bank of America и J.P. Morgan поевтиняват с 2,9%, а тези на Citigroup с 3,9%.

От 1978 г. налице има пет подобни случая на т. нар. „обърната крива на доходността“ и всички те предшестват рецесии. Последният такъв случай е през 2005 г. - две години преди световната финансова криза.

„Исторически погледнато обръщането на тази крива на доходността означава, че сега трябва да очакваме рецесия в диапазона от 6 до 18 месецаот днес, което драстично и негативно ще промени кратко- до дългосрочните прогнози“, посочва Том Есайе, основател на The Sevens Report.

Цената на петрола от своя страна също успя да изтрие почти всички ръстове от предходната сесия в САЩ. В сряда „черното злато“ от американския сорт WTI поевтинява с 3,7% до 54,99 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент се разменят при понижение в стойността от 3,33% до 59,26 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,63% до 1523,60 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нараства до 97,92 пункта.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Източник: investor.bg