Американските инвеститори, включително инвестиционните звена на Intel Corp и Qualcomm,

...
Американските инвеститори, включително инвестиционните звена на Intel Corp и Qualcomm,
Коментари Харесай

Фондове от САЩ са инвестирали милиарди в китайския AI сектор

Американските вложители, в това число капиталовите звена на Intel Corp и Qualcomm, стоят зад близо 1/5 от плановете за вложения в китайски компании за изкуствен интелект в интервала 2015-2021 година, оповестява Reuters.   Новинарската организация цитира отчет на CSET, група за софтуерни политики към Georgetown University. Той идва на фона на възходящия надзор върху американските вложения в изкуствен интелект, квантови технологии и полупроводници. Администрацията на Байдън се готви да показа нови ограничавания за американското финансиране на китайски софтуерни компании.   Според отчета 167 американски вложители са взели участие в 401 преводи, или към 17% от капиталовите планове, ориентирани към сходни организации. Тези преводи съставляват вложения на обща стойност 40,2 милиарда $, или 37% от общата сума, набрана от китайските компании за изкуствен интелект през 6-годишния интервал, сочи още отчетът, който черпи информация от доставчика на данни Crunchbase.  
Qualcomm Ventures и Intel Capital са взели участие надлежно в 13 и 11 вложения в китайски компании за изкуствен интелект, само че водач в тази ранглиста е GGV Capital, която има присъединяване в 43.
  Очаква се тази година администрацията на Байдън да ограничи в допълнение опциите за американски вложения в сериозни китайски софтуерни промишлености. Вашингтон упреква американските вложители, че трансферират капитали и скъпо ноу-хау, които биха могли да оказват помощ за развиването на военния капацитет на Пекин.   От Reuters цитират и съответни образци. Американската GSR Ventures, да вземем за пример, е вложила дружно с китайската IFlytek Co Ltd в китайска компания за изкуствен интелект, макар че тя към този момент е била част от черния лист на Министерството на търговията на Съединени американски щати.    Някои от най-големите единични вложения включват тази на Goldman Sachs в 1KMXC, компания за роботика и изкуствен интелект, както и инвестицията на три основани в Съединени американски щати сдружения за рисков капитал в Geek+, която създава самостоятелни роботи, демонстрира още отчетът.   Само една китайска компания за изкуствен интелект, която е получила финансиране от американски вложители, взе участие директно в създаването на приложения на изкуствения разсъдък за военни цели или за социална сигурност, сочи анализът на CSET.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР