Американските индекси завършиха първия ден на декември с повишения, а

Американските индекси завършиха първия ден на декември с повишения, а ...

Американските борси започват декември с рекорди.


Американските индекси завършиха първия ден на декември с повишения, а S&P 500 дори достигна нов рекорд, след като историческото пазарно рали продължи и в последния месец от годината, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се изкачи със 185,28 пункта, или 0,6%, до 29 823,92 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нарасна с 1,1%, или 40,82 пункта, до 3662,45 пункта, поставяйки нов рекорд при затваряне на сесия.

Технологичният Nasdaq Composite записа 1,3% напредък със 156,37 пункта до 12 335,11 пункта, като също достигна рекордна стойност.  

Книжата на Apple завършиха борсовия ден с 3% скок на стойността и заедно с тези на Intel поведоха ръстовете в Dow. Секторът на комуникационните услуги и финансовият бяха най-добре представилите се в S&P 500, нараствайки с по 1,9% всеки.

Настроенията бяха подкрепени и от представения план за 908 млрд. долара стимули, който включва над 200 млрд. долара за програмата за заеми за малки бизнеси в САЩ. Новините подкрепиха стойността на акциите и изпратиха доходността по 10-годишните облигации над 0,9%.

„Инвеститорите се фокусираха... върху потенциалното връщане към нормална социална и икономическа активност, базирани на широкото разпространение на ефективни ваксини през първата половина на 2021 г.“, коментира Марк Хефеле от UBS Global Wealth Management.

През ноември Dow записа 11,8% ръст, отбелязвайки най-доброто си месечно представяне от януари 1987 г. S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха съответно с 10,8% и 11,8%, а това е най-добрият им месечен напредък от април.

„Изглежда сякаш декември ще бъде много силен финал на 2020 г.“, написа Том Лий от Fundstrat Global Advisors.

Ралито през ноември беше свързано с добрите новини за разработката на ваксини срещу Covid-19, които дадоха надежда за силно икономическо възстановяване. Днес  за одобрение от европейската агенция за лекарства EMA за тяхната ваксина срещу новия коронавирус. Ако компаниите получат разрешение за ползване, ваксината може да бъде използвана в Европа преди края на 2020 г.

На корпоративния фронт акциите на Tesla поскъпнаха с 2,7%, след като S&P Dow Jones Indices обяви, че производителят на електромобили ще бъде добавен към S&P 500 на 21 декември наведнъж, въпреки размера си.

Книжата на Zoom Video записаха 15,3% срив на стойността, макар че по-висока от очакваното печалба за третото тримесечие.

Източник: investor.bg