Американските индекси са барометър за представянето на световните фондови пазари,

...
Американските индекси са барометър за представянето на световните фондови пазари,
Коментари Харесай

Ето какво очакват експертите за инфлацията и щатските индекси догодина

Американските показатели са барометър за представянето на международните фондови пазари, като в тях е съсредоточена повече от 50% от международната пазарна капитализация. Ето за какво - вложителите съвсем постоянно се пробват да предвиждат какво ще се случва на щатските пазари.

Ето някои прогнози от водещи специалисти за идната година, която може да ви ориентира в обстановката:

Майкъл Уилсън, основен финансов пълководец в Morgan Stanley

S&P 500 ще доближи нова ценови дъна от сред 3000 до 3300 през първото тримесечие на идната година, преди да скочи назад до равнището от 3900 до края на 2023 година, съгласно Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, основен финансов пълководец.

Уилсън беше една от най-гласовитите мечки на Уолстрийт и вярно предвижда разпродажбите на фондовия пазар тази година. Но той вижда " страхотна опция за закупуване " в бъдеще, с апела си, че акциите ще доближат ново дъно през първото тримесечие.

" Ще реализираме ново дъно някъде през първото тримесечие и това ще бъде страхотна опция за покупка ", сподели Уилсън в изявление за CNBC.
 С положителни вероятности ли са цикличните акции
С положителни вероятности ли са цикличните акции

Трайно ли е повишаването? Това е въпросът...

" Защото до момента в който стигнем до края на идната година, ще гледаме към 2024 година, когато приходите в действителност ще се ускорят още веднъж. " " Мисля, че сме във финалната фаза. Но последните стадии могат да бъдат доста предизвикателни, нали? "

Наскоро, екип от стратези на Morgan Stanley, управителен от Уилсън, предвижда, че S&P 500 ще приключи идната година съвсем наедно с това, което е в този момент, на равнище от 3900 пункта. S&P 500 затвори със спад от 0,4% до 3949 в понеделник.

Въпреки че задачата в края на 2023 година може да наподобява невълнуваща спрямо настоящото равнище, Уилсън счита, че пътят " ще бъде много неустойчив ". След като получиха известна " рецензия ", Уилсън и неговият екип обясниха прогнозата си по-подробно в понеделник, в записка, която включва три спомагателни точки, които да бъдат прегледани до края на 2023 година: Първо, S&P 500 няма да се счупи преди пазарът на труда.

Вместо това, това ще даде опция за резултат от меко кацане " в интерес на подозрението ". Бенчмаркът за акции сега се търгува над своята 200-седмична пълзяща междинна стойност от 3639 пункта (виж графиката). Той също по този начин вижда капацитет ралито да продължи до 4150 пункта или повече до края на 2022 година

Подкрепяйки апела си S&P да доближи дъно през първото тримесечие на 2023 година, Уилсън и неговият екип считат, че S&P 500 може да доближи дъно от 3000 до 3300 пункта.

По наше мнение, това, което беше оценено, беше " върхът на ястреб " от страна на Федералния запас, а не " веществен спад на облагите ", сподели екипът. Екипът предвижда доста стесняване от 15-20% на бъдещата облага на акция, а не " непретенциозно " стесняване на облагата сходно на това през 2015/2016 година

Въпреки това, екипът на Уилсън също вижда отскок от дъното на първото тримесечие, защото пазарът ще стартира да регистрира възобновяване на растежа много преди изоставащите твърди данни да станат по-конструктивни.

" Според нас ние сме в точката от цикъла, в която приемането на по-линеен път на цените няма огромен смисъл, защото това евентуално ще бъде среда за търговия за известно време. "

Основните показатели на Уолстрийт започнаха седмицата със спад, защото нов кръг от затваряния заради COVID-19 в огромните градове на Китай натежа на пазарите. S&P 500 загуби 0,4%, а Nasdaq Composite падна с 1,1%.

Джеръми Сийгъл, професор по финанси в Wharton

Джеръми Сийгъл счита, че шестте покачвания на лихвените проценти от Фед тази година към този момент са унищожили инфлацията, а данните към момента не го демонстрират. " Мисля, че всъщност 90% от нашата инфлация е изчезнала ", сподели той пред CNBC, акцентирайки като доказателство забавящия се пазар на жилища. Сийгъл и по-склонни икономисти като него настояват, че най-лошото от инфлацията към този момент е отминало.

Те показват обстоятелството, че цените на жилищата съставляват почти една трета от CPI, един от най-често срещаните измерители на инфлацията, и означават, че жилищният пазар към този момент се забавя.

Вече има 28 в миналото нажежени жилищни пазара, където цените на жилищата са спаднали с 5% или повече от преди година, а молбите за закупуване на ипотечни заеми са намалели с 41% през същия интервал.

Сийгъл споделя, че Федералният запас е пренебрегнал болния пазар на жилища, тъй като те преглеждат остарели данни за CPI, които мерят измененията в цените на жилищата със забавяне. " Искам да кажа, че жилищата са поевтинели, само че методът, по който държавното управление го пресмята, е толкоз изостанал, че ще продължи да демонстрира нараствания ", изясни той.

Професорът от Wharton твърди, че новите данни през идващите месеци, в това число показателят на цените на жилищата на Case-Shiller, ще стартират вярно да илюстрират дефлацията, идваща от жилищния пазар, което ще накара Фед да спре повишението на лихвените проценти. " На Фед лиши прекалено много време да го схванат и към момента не са го разбрали, че инфлацията всъщност е завършила, само че ще го създадат и мисля, че ще го схванат може би доста късно тази година или началото на идната година ", сподели Сийгъл.

" И мисля, че незабавно щом го схванат, ще видите огромно нарастване на цените на акциите. " Сийгъл има вяра, че когато Фед осъзнае, че инфлацията изчезва и реши да спре повишението на лихвените проценти или даже да ги понижи, това ще провокира растеж от 15% до 20% на S&P 500.

Бил Акман, създател и основен изпълнителен шеф на Pershing Square Capital

Инфлацията, измерена посредством показателя на потребителските цени (CPI), набъбна със 7,7% по отношение на миналата година през октомври. Въпреки че това е много под пика от 9,1%, следен през юни, това е надалеч от целевата рента от 2% на Фед. Много икономисти и бизнес водачи настояват, че даже след агресивното повишение на лихвените проценти тази година, Федералният запас би трябвало да свърши доста работа, с цел да сложи инфлацията в действителност под надзор.

И Бил Акман има вяра, че може въобще да не съумеят да доближат 2%. " Не имаме вяра, че е евентуално Федералният запас да успее да върне инфлацията до някакво непрекъснато равнище от 2% ", сподели той пред вложителите в средата на ноември.
 Ще решат ли по-високите лихви казуса с инфлацията в Съединени американски щати
Ще решат ли по-високите лихви казуса с инфлацията в Съединени американски щати

Лихвите стават все по-високи и на Стария континент

Мениджърът изясни, че има дълготрайни структурни промени в световната стопанска система като повишение на заплатите, преход към чиста сила и деглобализация, които ще усилят разноските на фирмите и ще поддържат инфлацията висока през идващите години.

По-специално Акман твърди, че " on-shoring " - преместването на предходни задгранични бизнес интервенции назад в Съединени американски щати - може да увеличи разноските за труд и материали за американските компании и да усили инфлацията. " В последна сметка ще би трябвало да приемем по-високото равнище на инфлация, което е обвързвано с деглобализацията ", сподели той.

" Ние мощно имаме вяра в тезата, че доста повече бизнеси ще се приближи до дома и ще е по-скъпо да се прави бизнес тук. "

Поради тези дълготрайни структурни промени, които ще изострят инфлацията, Акман има вяра, че Фед ще би трябвало да се придържа към своите оръжия с повишение на лихвените проценти. Но той изясни, че тези повишаващи се лихви ще послужат единствено за повишение на дълготрайните лихвени проценти по облигациите, което е " риск за акциите ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР