Американските федерални власти започнаха разследване на компанията Нюралинк“, собственост на

...
Американските федерални власти започнаха разследване на компанията Нюралинк“, собственост на
Коментари Харесай

В САЩ започва разследване срещу компания на Илон Мъск

Американските федерални управляващи започнаха следствие на компанията „ Нюралинк “, благосъстоятелност на бизнесмена Илон Мъск, оповестява Ройтерс. Според източници на организацията повода за дейностите на способените органи са отчети за опити с животни.

Според организацията следствието е подхванато от Службата на генералния контрольор на Министерството на земеделието на Съединени американски щати. То е в отговор на недоволства от чиновници на компанията за нарушавания на американското законодателство, което контролира опитите с животни.

Службата се е срещнала с няколко десетки документи на компанията и е разговаряла с 20 някогашни и сегашни чиновници на „ Нюралинк “. Според интервюираните тестванията са осъществени небрежно, причинявайки ненужни премеждия и гибел на животни, в това число заради желанието на Мъск да форсира създаването на новите медицински артикули.

Около 1500 животни са умрели по време на опитите от 2018 година насам, в това число над 280 овце, свине и маймуни. Освен тях на опити са били подложени мишки и плъхове. Предполага се, че компанията на Мъск не води прецизна отчетност на унищожените животни.

Стартъпът „ Нюралинк “ е основан от Мъск през юли 2016 година, с цел да сплоти напъните на водещи специалисти в създаването на невронни интерфейси. Целта е основаването на роботи, които разрешават имплантиране на съвсем безграничен брой електроди в мозъка в изцяло автоматизиран режим. В дълготраен проект такива невронни интерфейси ще разрешат на човек да се опълчи на изкуствения разсъдък. Те също по този начин ще оказват помощ на хората да се научат по какъв начин непосредствено да ръководят компютър, употребявайки силата на мисълта.

През февруари 2021 година „ Нюралинк “ организира проучване на чипа върху маймуни. Според компанията контактът с чипа е през „ айФон “. Експертите са изследвали и дешифрирали връзката на невронната интензивност с избрани дейности, което им е разрешило да възпроизведат противоположната връзка. Така маймуна била научена да движи курсора на екрана без помощта на джойстик.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР