Американски законодатели призоваха България да зачита демократичните ценности и върховенството

...
Американски законодатели призоваха България да зачита демократичните ценности и върховенството
Коментари Харесай

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Американски законодатели приканиха България да зачита демократичните полезности и върховенството на закона , до момента в който страната се приготвя за национални избори през идващия месец, предупреждавайки, че актуалното положение на вътрешните работи на страната съставлява " съществени провокации " за двустранните връзки , оповестява " Свободна Европа ".

В изказване от 4 март - ден преди формалната акция за българските парламентарни избори при започване на април - депутатите обявиха, че биха желали да видят по-силни връзки с източноевропейската страна, в това число по въпросите на сигурността и енергетиката .

Въпреки това, " непрекъснатата корупция, намаляващата независимост на медиите, политизирането на правосъдната система и други закани за върховенството на закона основават съществени провокации пред двустранните връзки сред Съединени американски щати и България ", ръководителят на комисията по външни връзки на Сената Боб Менендес (демократ-Ню Джърси) и Джим Риш (републиканец-Айдахо), изясняват в изказване.

" С наближаването на парламентарните избори през април е неотложно държавното управление на България да отбрани тези полезности ", допълват те.

България е разтърсена от демонстрации предишното лято , когато хиляди жители излязоха на улиците в символ на митинг против възходящото усещане за корупция при премиера Бойко Борисов , който управлява страната през по-голямата част от последното десетилетие .

България, членка на Европейския съюз и НАТО, реализира най-ниски резултати в блока както в Индекса за разбиране на за 2019 година, по този начин и в Световния на " Репортери без граници ".

Делян Пеевски, медиен магнат и народен представител, непосредствен до Борисов , съставлява към 80% от печатните медии в България , както и от частни телевизионни мрежи и уеб страници, съгласно " Репортери без граници ", което му дава голямо въздействие, изключително по време на изборния сезон .

" Тази ранглиста акцентира широтата на провокациите, пред които е изправена България . Българското държавно управление и правосъдна система би трябвало да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а освен за някои , а медиите би трябвало да имат свободата да оповестяват истината, без да се сблъскват с тормоз, принуждение или наказване ", изясняват сенаторите.
 Ерозия на демокрацията и свободата в България регистрира Freedom House
Ерозия на демокрацията и свободата в България регистрира Freedom House

Авторитарните играчи стават по-смели по света, към 25% от хората по света живеят в изцяло свободни страни

Антиправителствените митинги от предходната година бяха провокирани частично от изказванията, че ръководещата партия ГЕРБ на Борисов се управлява от задкулисието на Пеевски и неговото " Движение за права и независимост ".

Президентът Румен Радев , който поддържа протестиращите, повдигна обвиняване, че " мафия " управлява държавното управление на Борисов и прословутата политическа прокуратура на страната.

Две богати български фамилии наеха основаната във Вашингтон лобистка компания Alexandria Group International предходната година, откакто държавното управление на Борисов образува наказателни каузи против тях . Семействата настояват, че държавното управление се пробва нелегално да отнеме активите им.

В отчет за депутатите в Капитолия, Alexandria Group International разказва Пеевски като един от " основните архитекти на демократичния крах на България и превъщането й в незаконна страна ", в това число отнемането на частни активи посредством извънправни средства.

През декември Пеевски нае BGR Group, третата по величина лобистка компания във Вашингтон , за да му помогне с " проблеми в Съединени американски щати ". Нито представител на Пеевски, нито BGR дадоха отговор по това време на молба за коментар.

Партията на Борисов се чака да получи най-вече гласове на изборите през април , съгласно последните данни от социологическите изследвания. Неговата ГЕРБ се изправя против голям брой партии, в това число няколко започващи.

Неуспехът на Борисов да се бори с корупцията и да поддържа върховенството на закона не са единствените въпроси, които тормозят Съединените щати .

България продължи да напредва със своя сектор от водопровод, който ще придвижва природен газ от Русия до Сърбия през Турция и България.

Тръбопроводът разрешава на Русия да пренасочи част от износа на природен газ , предопределен за Балканите и Централна Европа, към Украйна.

Вашингтон се опълчва на плана и заплашва да го глоби с претекста, че той ускорява въздействието на Кремъл върху европейския енергиен бранш и лишава Киев от нужните директни такси.
 Борисов и Вучич увековечени на фона на
Борисов и Вучич увековечени на фона на " Балкански поток "

Картината е подарена по протоколен път и в пресслужбата на Министерски съвет не разполагат със снимки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР