Американски учени установиха, че наличието на високи нива на замърсители

...
Американски учени установиха, че наличието на високи нива на замърсители
Коментари Харесай

Дишането на замърсен градски въздух е равносилно на изпушването на пакет цигари на ден

Американски учени откриха, че съществуването на високи равнища на замърсители в градския въздух се отразява на здравето ни като изпушването на един пакет цигари дневно, написа уеб сайтът Сайънс алърт, представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието цитира изследване на екипа на епидемиолога Джоел Кауфман от университета във Вашингтон. Специалистите открили, че процентите на белодробни болести измежду градското население непрестанно порастват и то при непушачите. При по-подробни проучвания измежду 7 071 участници сред 2000 и 2008 година се открило, че замърсяването на въздуха е основната причина за хроничните белодробни болести от рода на белодробния емфизем.

Изследваните живеели в шест американски мегаполиса - Ню Йорк, Лос Анджелис, Балтимор, Чикаго, Уинстън-Салем и Сейнт Пол.

Когато в градския въздух попаднат единствено 3 частици на милиард озон по-високо наличие спрямо други райони в продължение на 10 години, се получава плашещ резултат за напредъка на емфизема. Това било еднакво да пушиш по един пакет цигари дневно в продължение на 29 години.

Концентрацията на наземния озон се покачва, когато изпусканите от МПС газове реагират на ултравиолетовата светлина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР